Стара Європа здрейфила: чи є у НАТО чим воювати за Литву та Естонію

24 червня 2022, 06:29
РФ не ризикне першою напасти на НАТО, тому що тоді її відразу ж звинуватять в агресивності і вона цим зайвий раз підтвердить статус країни-агресора.
Литва, Росія
Росія відкрито погрожує війною Литві / ua.depositphotos.com

Ймовірність того, що Росія застосує якусь силу проти Естонії та Литви нульова. Тому що це - країни-члени НАТО, а Росія з НАТО першою воювати ніколи не почне, для неї це буде катастрофою.

Тому на сьогоднішній день загроза є, політичні заяви є, нерви Росія провокаціями на кордоні буде мотати. Адже крім політичних погроз Росія імітує підготовку і нанесення ракетних ударів по території Естонії, запустили вертоліт з вимкненим транспондером і він намагався порушувати повітряний простір Естонії і не відповідав на запити естонських диспетчерів.

Але говорити про те, що вони нападуть, передчасно. Тим більше, що керівництво Північноатлантичного альянсу повністю підтвердило свою прихильність колективній безпеці - НАТО буде воювати за Естонію і Литву в повному складі якщо Росія буде загрожувати або нападе на ці країни.

відео дня

Ніхто ж не віддає Україні зброю з бойового складу-це роблять лише одиниці країн, такі як Польща і Словаччина. Всі інші дають зброю із запасів, тому у них є чим відбиватися. І 30 країн НАТО цілком можуть надати склад військ НАТО або контингенту, які захищатимуть Литву або Естонію.

Водночас позиція Європейського Союзу - це позиція страуса. Стара Європа дуже сильно здрейфила і практично кинула Литву і Естонію один на один з РФ. Адже транзит закривав Євросоюз своїм рішенням, але чомусь не видно, щоб Макрон або Шольц дзвонили Путіну і говорили, що це вони ввели санкції, а не тільки Литва. Та й Путін не пред'являв претензій ЄС з приводу закриття транзиту в Калінінградську область.

Єдина країна, яку Росія може задіяти для атаки на країни Прибалтики - це Білорусь. Але Росія більше хоче задіяти її проти України.

читайте такожПеревірка на міцність: чому Росія погрожує Литві і НАТОАле навіть якби у Росії і були ресурси, Росія ніколи не ризикне першою напасти на НАТО, тому що тоді її відразу ж звинуватять в агресивності і вона цим зайвий раз підтвердить статус країни-агресора і ймовірного противника НАТО. Для Путіна це неприпустимо з політичної точки зору - це повністю вибиває його з парадигми "країни-миротворця", яку він намагається побудувати на зовнішньополітичній арені.

Олег Жданов, політичний експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти