Стара психологічна травма Росії: чому Москва побоїться воювати з Україною взимку

2 січня 2022, 18:48
Не варто розраховувати, що в 2022 році у війні на Донбасі буде поставлена крапка.
Для Росії найбільш оптимальним часом для початку військових дій проти України є не 2022, а 2023 рік
Якщо Росія спробує захопити Україну військовим шляхом, це матиме криваві наслідки і призведе до великих економічних втрат / Reuters

Для Росії найбільш оптимальним часом для початку більш масштабних військових дій проти України є не 2022, а 2023 рік. Це обумовлено тим, що в 2024-му в РФ відбудуться президентські вибори, а в 2023-му буде повним ходом іти президентська виборча кампанія.

Тому навряд чи Кремль планує будь-які суттєві агресивні заходи щодо нашої країни з відкритим перетином кордонів на 2022 рік. Втім, це не означає, що в найближчий рік у війні на Донбасі буде поставлена крапка або все буде спокійно. У 2022 році ситуація на Донбасі буде загострюватися, проте конфлікт не отримає розвитку ні на користь Росії, ні на користь України.

Безумовно, підтримка, яку надають Україні США, певною мірою остуджує бажання Путіна тягнути руки до Європи і до нашої країни. Однак це не означає, що можна заспокоїтися, адже Штати не будуть на 100% відстоювати українські інтереси або воювати за нас. США відстоюватимуть свої інтереси, Європа – свої. А Україна повинна нарешті почати відстоювати свою позицію при укладанні будь-яких угод.

відео дня

Перспектив для врегулювання конфлікту на Донбасі в 2022 році немає, навіть якщо відбудеться саміт лідерів нормандської четвірки. Давайте будемо відверті: у Росії величезний потенціал, і він ще не вичерпався настільки, щоб можна було говорити про перемогу.

Крім того, останнім часом РФ все частіше виявляє зацікавленість в тому, щоб долі світу вершила вона разом із США. Це відкриває перспективу створення переговорного майданчика з українського питання, де переговірниками будуть Москва і Вашингтон. Росії це вигідно, адже вибір більш сильного суперника підтягує і її власний рівень. А США тут можуть їй підіграти, щоб не допустити сповзання Росії до Китаю. Для Штатів важливо, щоб Росія не стала тінню Китаю і не перетворилася на "китайську "ДНР".

Немає зараз перспектив і для зустрічі лідерів нормандської четвірки у 2022 році. Для того, щоб така зустріч відбулася, потрібно, щоб Україна виконала всі умови Кремля. Та й то, Росія погодиться на таку зустріч тільки для того, щоб висунути додаткові вимоги до України. А раз так, то виникає питання – а чи є взагалі сенс Києву наполягати на зустрічі з Путіним або саміті лідерів нормандської четвірки…

Утім, це не означає, що у 2022 році нормандський формат помре. Адже у 2022 році відбудуться президентські вибори у Франції, а новий німецький канцлер Олаф Шольц намагатиметься продемонструвати свою першість. Тому буде певна конкуренція між Шольцем і Макроном за те, хто з них головніший в Євросоюзі. Ця конкуренція серед іншого може призвести до того, що вони продавлюватимуть питання нормандської четвірки.

читайте такожПрогноз на 2022 рік: чи почне Росія "велику війну" і чи спробує захопити Київ

Тож зустрічі в нормандському форматі на рівні радників міністрів у 2022 році будуть, а от зустрічі на найвищому рівні – навряд чи.

Попри всі попередження про те, що в січні-лютому 2022 року Росія піде в наступ на Україну, я вважаю ймовірність такого сценарію вкрай низькою. РФ на це навряд чи наважиться. Адже у Росії є психологічна травма, нанесена зимовою війною у Фінляндії, і вона прекрасно пам'ятає, чим для неї закінчилися бойові дії в зимовий період.

Крім того, російські війська будуть намагатися просуватися тільки на ті території, де буде достатній рівень підтримки Росії. Чи є такий рівень підтримки, наприклад, у Полтавській чи Київській областях? Звичайно ж, ні. Українці сприйматимуть російські війська на своїй території як окупантів і, безумовно, чинитимуть опір.

читайте такожУкраїна для Путіна - кістка в горлі: або проковтне, або задихнеться, втративши її

Утім, потрібно визнати, що у Росії сьогодні є і можливості, і потенціал військовим шляхом захопити Україну. Але це неодмінно матиме криваві наслідки і призведе до великих економічних втрат. До того ж, для РФ це буде небезпечно ще й тим, що в результаті таких дій вона отримає людей, які не будуть лояльні до окупаційної влади, а, значить, опір буде колосальним. Тому перед тим, як Росія вирішить ввести війська на якісь українські території, вона буде проводити там масовану інформаційну кампанію. Поки що цього не спостерігається.

Таким чином, поки що немає перспективи початку тотальної війни Росії проти України. Однак цілком може відбутися загострення на Донбасі.

Богдан Петренко, політолог, конфліктолог, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти