Стати ближче до Європи: як Україні перевести економіку на військові рейки

15 липня 2022, 06:29
Україні треба вкладати гроші в те, що нас з'єднує з країнами Західної Європи - тільки так є шанс врятувати економіку.
Стати ближче до Європи: як Україні перевести економіку на військові рейки
Україна повинна використовувати переваги від статусу кандидата в ЄС / ua.depositphotos.com

Альтернативи перебудови української економіки на військові рейки сьогодні просто не існує. Дохідної частини бюджету як такої майже не залишилося-зараз вона становить відсотків 20 від того, що було і буде ще менше.

Є наріжні камені - напрямки того, що треба вирішувати. Це:

  • поставки пального;
  • соціальні виплати (11 мільйонів пенсіонерів все-таки);
  • армія.

9 мільярдів євро Україні може надати ЄС. Якщо їх дадуть, то з урахуванням внутрішніх коштів можна буде протриматися в межах червня-липня-серпня і можливо частини вересня. Весь. Але треба створити таку модель, щоб такі гроші приходили постійно. І ця цифра відома-треба, щоб в місяць приходило мінімум 4 мільярди євро, бажано 5.

відео дня

Тоді питання - як їх отримати?

Все, що йде на війну, має бути зі ставкою 30%. Але можна випускати не військові облігації, а так звані казначейські векселі під 25% річних. Якщо мати такий вексель, його можна давати тим, хто йде за контрактом в армію.

Наприклад, в основу векселя можна покласти такий матеріальний актив як земля. Будь-яка земля, один гектар. Той, хто підписує контракт, отримує такий вексель у вільно конвертованій валюті - євро, швейцарських франках, американських доларах, фунтах стерлінгів - і відповідний відсоток під нього (не більше 4% річних). Якщо не дай бог військовослужбовець поранений або загинув, цей цінний папір передається його спадкоємцям - найближчим за спорідненістю (дружина, діти). Це відразу стабілізує систему, тому що ми так відразу сковуємо величезну кількість гривні і її не треба весь час емітувати.

Треба все-таки більше зараз займатися грошима. Головне - зняти тиск з гривні. Для цього потрібно, щоб з'явилася "подушка" - він може складатися як з цінних паперів з гарантією, так і з золотовалютних резервів (Нацбанк втратив за місяць 3 мільярди доларів, довелося підтримувати), а також з виробництва, тобто з матеріально-технічних продуктів праці, товарів і послуг.

Коли ще не було гривні і вирішили міняти купон на карбованець (тоді я був радником у Кучми), було прийнято рішення дозволити ходіння всіх валют і операцій за рахунок них. Зараз потрібно зробити те ж саме. Тобто необхідно дозволити ходіння будь-яких валют - купівлю, продаж і в тому числі в державних структурах. Тоді ми знімаємо тиск з гривні - не треба здійснювати акти купівлі-продажу валюти, її обміну - вільно конвертована валюта відразу вступає в систему обігу. І таким чином тоді ми стабілізуємо гривню - вона йде на виплати, які здійснює держава, а вся інша сфера починає функціонувати в інших валютах. Тоді ці валюти піднімаються на поверхню і вже створюють ніби майданчик для гривні.

Тепер наступний момент - що ж робити з виробництвом. Там дуже важкі цифри по втраті робочих місць, по скороченнях. Ми маємо стабільні області - південний захід України (Чернівецька, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська). Там треба зосередити якомога більше можливостей.

Перш за все, повинні бути інфраструктурні об'єкти з боку держави. У чому сьогодні проблема? У несумісності нашої колії з європейською. І зараз завдання-негайно прокласти до західного кордону вузькоколійні системи, тому що це дасть можливість відразу розвантажити наші склади з зерном.

читайте такожЧому Долар І Євро досягли паритету?Тобто треба гроші вкладати в те, що з'єднує нас із країнами Західної Європи, щоб ми могли вивозити товари. І своє виробництво треба формувати біля цих країн і робити те, на що у них є попит. Можна переходити і їх кордон-з тією ж Словаччиною, Польщею, Румунією. Багато робочих місць можна організувати, якщо, наприклад, створювати місцеві заводи військово-промислового комплексу зі Словаччиною та Чехією - туди піде дуже багато нашої робочої сили, інженерів, можна дати багато матеріалів і так далі. Ми ж кандидати в члени ЄС і тепер у нас з'явилися преференції. Треба працювати новими методами.

Тому треба думати про те, як зерно і наше продовольство вивозити в цих контейнерах. Раз ми можемо його виробляти, то потрібно вкладати в це гроші. Є області, південно-західні, куди Путін точно не добереться, тому що межа у нього вже досягнута.

І тому, щоб уникнути ракетних ударів, треба просто брати ліцензію, купувати протиракетні системи і відбивати атаки РФ. Іншого варіанту просто не існує. Як живе Ізраїль? Для того, щоб виживати, він створив "Залізний купол". У нас іншого шляху теж немає. В тих умовах, які є сьогодні - це єдиний варіант. Плюс не зможе ж Росія бомбити в Чехії чи Словаччині?!

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти