Стимул для вакцинації: для чого влада озвучила ідею сертифікатів з привілеями

13 вересня 2021, 06:28
МОЗ запозичив цю практику в західних країн. Однак не все те, що робиться на Заході, потрібно беззастережно копіювати в Україні.
COVID-сертифікат
В Україні хочуть запровадити два нових COVID-сертифікати / Reuters

В Україні збираються запровадити "жовті" та "зелені" сертифікати вакцинації, які даватимуть привілеї на відвідування громадських місць у період карантинних обмежень.

Перш за все, МОЗ запозичив цю практику в західних країнах. Однак не завжди те, що робиться на Заході, є правильним з наукової точки зору і беззастережно для копіювання в Україні.

У цієї ідеї є низка моментів, за які її піддають критиці.

відео дня

По-перше, з точки зору прав людини - це дискримінація.

По-друге, згідно з науковими дослідженнями, вакциновані, особливо ті, хто отримав тільки першу дозу, захищені від тяжкого перебігу COVID-19 у разі Дельти до 90%, але вони менше захищені від зараження – дослідження показали захист лише на 40%. Більше того, щеплені люди не тільки найбільш схильні до ризику зараження, але і можуть бути переносниками вірусу для оточуючих – для штаму Дельти люди заразні протягом двох діб до появи симптомів і стільки ж після і цей період особливої заразності довше, ніж у інших штамів. Тому якщо людина з Дельтою перебуватиме у приміщенні із закритими вікнами і без вентиляції або співати в церкві або барі, то заразити він може ще більше людей – цей ризик досить великий.

По-третє, ці сертифікати не враховують тих, хто перехворів. Хоча ті, хто перехворів, мають більш високий рівень антитіл протягом 6-10 місяців у порівнянні з вакцинованими.

читайте такожДо України наближається катастрофа: коли влада введе локдаунЗрозуміло, що таким рішенням намагаються підтримати бізнес, щоб уберегти його від повного локдауну. Але з позиції науки, під час штаму Дельти і за поганої епідситуації, дистанціювання і носіння масок має поширюватися на всіх – вакцинованих, невакцинованих і тих, хто перехворів.

Зараз важко прогнозувати чи будуть соціальні сплески, але один із мотивів впровадження цих сертифікатів в Україні – підштовхнути до вакцинації тих, хто не хоче вакцинуватися. І, можливо, для частини людей, особливо соціально активної молоді та людей середнього віку, це дійсно може стати стимулом. Однак за нашого високого рівня побутової корупції люди будуть потрапляти до барів і ресторанів за гроші і без будь-яких сертифікатів.

Тобто блага мета стримування поширення Дельти, яку ставить перед собою влада, в цьому випадку буде недосяжна. У рази, звичайно, захворюваність при цьому не підвищиться, але цей метод буде менш ефективним, ніж розраховують організатори - одних сертифікатів в цьому випадку буде недостатньо.

Катерина Амосова, лікар-кардіолог, доктор медичних наук, професор, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти