Чи варто у 2022 році сподіватися на стабільність курсу гривні, долара і євро

5 січня 2022, 19:34
На даний момент існує єдиний ризик девальвації гривні – це ризик її штучного знецінення.
Долару і євро у 2022 році нічого не загрожує
Економічних і фінансових причин для девальвації гривні в 2022 році немає, але уряд може "завалити" її штучно / УНІАН

Прогнозуючи курс гривні на 2022 рік, передусім варто зазначити, що на даний момент немає жодних економічних і фінансових підстав для девальвації гривні.

Два основні чинники, які формують курс, – це зовнішня торгівля та прямі фінансові валютні притоки-відтоки. І обидва ці чинники зараз працюють на користь стабільної гривні та навіть можливості її зміцнення.

По-перше, у нас збалансувалася зовнішня торгівля, як не дивно, завдяки коронавірусу і тим економічним обмеженням, які запровадили практично всі країни світу. А також завдяки сприятливій кон’юнктурі для українського експорту, яка зберігалася протягом останнього часу. У нас практично не змінився експорт, але суттєво впав імпорт – на 16%. Це збалансувало наше зовнішньоторговельне сальдо.

відео дня

По-друге, прямі валютні притоки в країну зараз більші, ніж відтоки. В основному це завдяки коштам наших заробітчан, які за останній рік збільшилися на 10% (і це тільки офіційні прямі валютні перекази в країну), а також завдяки коштам, які Україна регулярно отримує від західних партнерів, зокрема, МВФ, Єврокомісії та урядів багатьох країн.

В результаті зведений платіжний баланс – плюсовий, а золотовалютні резерви НБУ – рекордні.

Таким чином, економічних і фінансових причин для девальвації гривні немає.

Втім, все-таки існує один ризик девальвації – це ризик штучного знецінення гривні. Це не раз робили українські уряди для того, щоб найлегшим шляхом наповнювати номінально державний бюджет.

читайте такожСтрімке занурення в безодню криз: що чекає на Україну в 2022 році

На жаль, дуже висока ймовірність, що і цього разу Україна піде тим самим шляхом штучної девальвації, враховуючи те, що в бюджеті-2022 уряд сам заклав девальвацію, визначивши прогнозований на 2022 рік курс на рівні 28,6 гривень за долар. Хоча сьогоднішні ринковий курс становить 27 гривень за долар.

Що стосується курсу долара і євро у 2022 році, то це валюти, які підкріплені найкрупнішими світовими економіками: у першому випадку – американською, яка й досі залишається економікою номер один у світі, у другому – економікою країн єврозони, що є другим за обсягом економічним об’єднанням країн.

читайте також50 гривень за долар: чому гривня в 2022 році ризикує полетіти в тартарари

Тож долару і євро нічого не загрожує. А коливання, що відбуваються на валютному ринку, – це типові щоденні коливання на валютних торгах, вони дуже незначні, у межах звичайних біржових коливань.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти