Варто згадати про один забутий проект: чим примітний Як-52Б

28 квітня 2024, 09:08
714
У період війни в Афганістані радянські війська опинилися в ситуації, коли у них не було ефективної штурмової авіації. Одним із рішень стала бойова модифікація Як-52Б.
Як-52
Як-52 / Вікіпедія

Думаю, варто згадати про один забутий проект... Як-52Б

У період війни в Афганістані радянські війська опинилися в ситуації, коли у них не було ефективної штурмової авіації (Су-25 тоді ще не було), а тому, було поставлено завдання швидкого створення легкого, маневреного штурмовика, для боротьби з противником у районах без ешелонованої ППО.

Одним із рішень стала бойова модифікація Як-52Б.

відео дня

На Як-52 було встановлено підвісний контейнер УПК-23-250 і блоки НУРС УБ-32.

Здавалося б, дешевий і дієвий варіант для боротьби з "тапочниками", але виявилося, що - ні.

Навчально-тренувальний літак Як-52 мав слабкий для штурмовика двигун М-14П, потужністю 360 к.с. У результаті, під час виконання штурмових маневрів (пікірування) і відстрілу НУРС, літак зависав, а так само втрачав курсову стійкість. Причому це стосувалося не тільки відстрілу НУРС, а й стрільби з УПК-23-250.

До 1983 року було ухвалено рішення закрити проєкт, до того ж, на той момент почала сходити зірка Су-25, а в "тапочників" в Афганістані ПЗРК стає штатним озброєнням, і потреба в дешевому засобі боротьби з партизанами відпала.

Але це я все до чого?

З Як-52Б не вийшов штурмовик, хоча самі інженери КБ Яковлєва стверджували, що за наявності потужнішого двигуна, коней на 800, можна було б позбутися проблем під час стрільби, але... Але тут інший момент. У ситуації зі знищенням БПЛА, за допомогою поршневої або турбогвинтової авіації, застосовується не зовсім функціонал штурмовика. Та й до того ж, у нас технологічних рішень, завдяки західним партнерам, дещо більше, ніж у СРСР наприкінці 1970-х.

Є над чим замислитися. Причому не тільки для Одеської області. Російське розвідувальне лайно розліталося останнім часом по всій ближній і середній зоні від ЛБС.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки. Український політичний та економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти