Страсті за штучним інтелектом

31 березня 2023, 09:09
Людська воля є в своїй основі тваринною, але при цьому реалізується за алгоритмами, сформованими людською свідомістю.
Страсті за штучним інтелектом
Воля відрізняє людину від машини / romankalugin.com

Для початку треба визначитися з тим, що ми маємо на увазі під інтелектом взагалі. Будь-який інтелект виконує дві пов'язані між собою функції - а) опрацьовує масиви даних та б) приймає оптимальні рішення для досягнення потрібного результату. "Штучний інтелект", на сьогодні, відрізняється лише тим, що він здатен опрацьовувати справді гігантські (порівняно з людським мозком) масиви даних та приймати справді оптимальні (порівняно з людиною) рішення.

Страх перед ШІ полягає, головним чином, у тому, що він може набути якості, якої не має жодна машина. Це - воля, яка відрізняє людину від машини. Те, що ми називаємо волею машини, є лише воля людини (і її рішення), яка заклала в роботу машини певний алгоритм.

відео дня

Воля відрізняє людину від машини, але вона не відрізняє, наприклад, людину від тварини. Людська воля є в своїй основі тваринною, але при цьому реалізується за алгоритмами, сформованими людською свідомістю (насправді, уявою), культурою та правилами людського співжиття (так звана мораль).

Ці алгоритми і є тим, що відрізняє людину від тварини. Вони напрацьовані тисячоліттями. Вони не абстрактні (як "моральний закон в мені" І. Канта), а дуже конкретні. І насправді саме вони сьогодні під найбільшою загрозою, оскільки отримують в сучасній canceling культурі статус "забобонів".

Оновлення алгоритмів людяності відбувається безперервно. І саме цим процесом слід було б опікуватися лідерам громадської думки найперше.

А ШІ можна просто вимкнути з розетки, якщо стане страшно.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти