Стратегічна помилка Путіна: чому російська армія загрузла в українських степах, як оса в сиропі

12 квітня 2022, 06:31
Приймаючи рішення зіграти ва-банк в Україні, Путін допустив грубий прорахунок в оцінці реальної боєздатності армії РФ.
Путіна підвела хлоп'яча пристрасть до гри в солдатики
Путіна підвела безумовна віра в мультяшну армію, яку він показував на Федеральних зборах / Facebook / Генштаб ЗСУ

Чому російський підводний човен застряг у степах України? Можливо, тому, що на війну Росія зібралася як на парад. Є хороша порада всім, хто виїжджає за кордон Російської імперії – не плутати туризм з еміграцією. За аналогією можна дати не менш цінну пораду політичним лідерам і верховним головнокомандувачам – не плутати війну з парадом. Занадто багато в останні роки в Росії марширували по Червоній площі з оркестром, от і пішла голова у головнокомандувача обертом від успіхів.

Президент РФ, ухвалюючи рішення зіграти ва-банк в Україні, допустив грубий стратегічний прорахунок в оцінці реальної боєздатності власної російської армії і, як наслідок, дав невірну загальну стратегічну оцінку всієї військово-політичної ситуації.

Російська армія виявилася лише дуже великою армією часів Другої світової війни, що поступається в оснащеності сучасною зброєю практично всім арміям провідних держав світу. А оскільки останні вирішили надати Україні військово-технічну допомогу в безпрецедентних із часів Другої світової війни масштабах, російська армія загрузла в українських степах, як оса в сиропі.

відео дня

читайте такожДруга армія світу сідає в калюжу: як хвалена зброя РФ зазнає поразки у війні в Україні

Як таке могло статися? Припустимо, що Путіна підвела хлоп'яча пристрасть до гри в солдатики. Так буває, коли не награвся вчасно.

Якщо уважно відстежити графіки роботи президента за останні десять років, то можна легко помітити, як збільшилося у відносних цифрах спілкування Путіна з тими, кого можна умовно назвати представниками військово-промислового комплексу Росії. Я майже впевнений, що Путін, який легко забуває, як звуть Навального, добре пам'ятає по іменах десятки старих і молодих конструкторів-розробників зразків новітньої військової техніки та проводить у бесідах із ними більше часу, ніж з усіма російськими макро- і мікро - економістами разом узятими.

Апофеозом цієї захопленості стала знаменита презентація великої мультяшної армії на Федеральних зборах Росії.

читайте такожВійна в Україні ненадовго, російська армія протримається ще два-три місяці - Юрій Касьянов

Ні, не те щоб військові і промисловці обманювали весь цей час Путіна, вони просто трохи не договорювали. У тому числі вони забули йому пояснити, в чому різниця між дослідними зразками озброєнь і реальним переозброєнням армії. Звичайно, не можна спрощувати ситуацію, і всі ці ракети не вигадані (або, принаймні, не всі вони вигадані). Багато що реально існує, літає і потрапляє майже туди, куди стріляли. Дещо знаходиться дійсно на рівні, відповідному кращим світовим стандартам. Але не це головне.

Росія завжди вміла і зараз вміє робити зброю. Для цього поки що вистачає радянського доробку НДДКР, і є ще відповідні наукові школи. Але на зразках війну не виграють, її виграють освоєними армією серійними озброєннями, що надходять у потрібній для потреб війни кількості. І якщо зразки ще можна створити в одній окремо взятій лабораторії, то для реального переозброєння армії необхідно реформувати всю промисловість. Промисловість же ніяк не хоче реформуватися всередині бандитської держави. Такого не буває, щоб держава була бандитською, а армія – сучасною. Яка держава – така й армія.

Володимир Пастухов, політолог, юрист, публіцист

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти