Суцільні мінуси: чому декларування сімей в Україні не працюватиме так, як на Заході

31 січня 2022, 06:29
Заповнення декларації - це складний процес і навіть фінансово грамотна людина все одно припускається помилок. Тому українці цього всіляко уникатимуть.
Суцільні мінуси: чому декларування сімей в Україні не працюватиме так, як на Заході
Депутати пропонують запровадити щорічні податкові для декларації для сімей українців / УНІАН

Влада хоче запровадити загальне податкове декларування - тобто, щоб усі громадяни, як це робиться на Заході, заповнювали декларації. Разом із тим, вона намагається чимось заохотити людей, аби це виглядало не так негативно. Наприклад, у країнах Заходу, коли люди їх заповнюють, в основному, результатом їх заповнення є не оплата нових податків, а повернення або ж суттєве зменшення тих податків, які б вони мали сплатити.

Щось подібне планують зробити і в Україні. Так, планується зробити оподаткування родини, а не окремої людини. Але якщо у сім’ї працюють не усі чи у родині сумісно проживають непрацюючі батьки чи особи з інвалідністю, то такій сім’ї надаватимуться пільги на утримання цих людей. У результаті частина сплачених раніше податків буде повертатися назад у родину після заповнення декларації.

Власне, і зараз діють додаткові пільги на освіту чи операцію, але люди не сильно на це зважають і тому це не стало стимулом для заповнення декларацій. Та і тепер не стане, тому що для цього потрібні певні звичаї і традиції. Адже на Заході люди роками їх заповнюють і до цих документів там уже давно інакше ставлення.

відео дня

Плюс заповнення декларації - це складний процес і навіть фінансово грамотна людина все одно припускається помилок, які, навпаки, можуть призвести до збільшення суми оподаткування. До того ж, на Заході дуже розвинений інститут податкових консультантів - по суті, агентів, які беруть на себе функції заповнення і подання декларацій, а також врегулювання усіх питань з податковою службою.

Це, безперечно, спрощує життя громадян, але за такі послуги треба платити. Оскільки в Україні такої інфраструктури немає, то, звісно, під час запровадження загального оподаткування українці можуть стикнутися із труднощами.

читайте такожПодаткова декларація - для кожної сім'ї: українцям запропонують користуватися пільгами родичівТакож треба розуміти, що у разі, коли на податкову підуть мільйони декларацій, вона просто захлинеться у цій роботі і не зможе аналізувати та перевіряти їх належним чином, через що економічний ефект буде негативним. Бо податковій доведеться наймати багато додаткових працівників, але збільшення податкових надходжень до бюджету не буде. Навпаки, держава може втратити частину доходів, тому що декларації будуть намагатися заповнювати лише люди, які матимуть додаткові пільги.

При цьому влада хоче запровадити декларації для тих, хто здає в оренду свої квартири чи займається певною діяльністю (репетиторством, роботами по дому), які ніде не зареєстровані і не платять податків. Законопроект про декларування домогосподарств у такий спосіб стимулюватиме людей до того, щоб не оформлюючи ФОП, вони заповнювали декларації і показували свої справжні доходи і сплачували податки. Але очевидно, що люди усе одно цього не робитимуть і намагатимуться уникати декларування.

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти