Доля ATACMS для України

10 жовтня 2023, 19:10
Рішення щодо передачі далекобійних ракет ATACMS досі перебуває на стадії розгляду, проте рух у цьому напрямку спостерігається.
ВСУ, ATACMS
ВСУ, ATACMS / Коллаж: Главред, фото: Командование Объединенных Сил ВС Украины, Википедия

Президент Байден особисто виступав проти надання Україні ракет ATACMS, але після того, як Британія та Франція надали свої далекобійні ракети його позиція змінилася, - радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

В інтерв'ю The New Yorker Салліван зазначив, що у різні періоди війни надання певних видів озброєнь зустрічало спротив у владних структурах США.

Зокрема, зволікання з передачею танків Abrams, за його словами, було пов'язане з тим, що Пентагон хотів узгодити рішення з Німеччиною, яка також розглядала питання надання Україні танків.

відео дня

Що стосується касетних боєприпасів, то проти виступав Держдепартамент, стверджує радник президента.

Рішення щодо передачі далекобійних ракет ATACMS досі перебуває на стадії розгляду, проте рух у цьому напрямку спостерігається. Салліван зазначає, що раніше проти включення ATACMS у допомогу Києву виступав особисто Байден, оскільки вважав, що це може стати "неприйнятною ескалацією" для рф, що спровокувало б Третю світову війну. Але після рішення Великої Британії та Франції передати свої далекобійні ракети цей аргумент відпав.

Водночас, за даними The New Yorker, зараз ATACMS передавати Україні побоюються вже у Пентагоні, оскільки вважають, що це може виснажити власні запаси США у випадку "непередбачених обставин", які можуть бути пов'язані "чи то з Іраном, чи з КНДР, чи з Китаєм".

"Пентагон проти надання ATACMS…". Салліван перекладає відповідальність з больної голови на здорову. Пентагон завжди був за передачу ATACMS Україні. США весь цей час продавали ці ракети третім країнам. Ракет ATACMS скупчилось за роки на складах до 4000 штук. Зараз на озброєнні США вже новіші ракети такого класу. Пентагон мав намір до цієї війни їх продавати і утилізувати. Несподівано, зі слів Саллівана, Пентагон вирішив залишити їх для себе. Щось радник президента Байдена втратив нитку базару. Не слідкує за інфою, яка вже потрапила в публічне поле. Також за довготривалими заявами очильники Пентагону Остіна.

Головна перешкода постачання ATACMS до України завжди була партія путінфірштейнерів на чолі з Бьорнсом і Салліваном!

Хто такий Юрій Радухін

Юрій Радухін - публіцист, політичний експерт, експерт-аналітик Інституту Національних Інтересів.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти