Надцінна параноїдальна ідея Путіна, від якої він не може відмовитися

7 серпня 2022, 06:19
Якщо Путін не отримає реальних підтверджень того, що він зумів чогось досягти, він виглядатиме в очах суспільства лузером.
Володимир Путін
Надцінна параноїдальна ідея Путіна, від якої він не може відмовитися / Reuters

Що б не задумала Росія, вона вже нездатна на масштабні наступи. Принаймні зараз. Сили, які були у РФ, витрачені в перші місяці кривавої авантюри на безплідні спроби взяти Київ та інші великі міста.

Погоджуся з панівною думкою у світовому аналітичному середовищі: Росія нездатна на будь-які масштабні наступальні операції, проте вона ще неминуче зробить спроби захоплення окремих міст, масові бомбардування і людиновбивства. Російське керівництво ще не відступилося від своїх цілей.

Путін просто не може пожертвувати своєю параноїдальною ідеєю – захопити Україну. Для нього, як для будь-якого параноїка, ця ідея є найбільшою цінністю, а тому він не може від неї відмовитися. Просити Путіна відмовитися від ідеї захоплення України - те ж саме, що просити Ромео, щоб він відмовився від Джульєтти. Параноїки люблять себе в своїх маячних фантазіях і ідеях, а всіх, хто намагається опустити їх на землю, вони просто ненавидять. Це викликає обурення, але ніяк не перегляд того, що параноїк вбив собі в голову.

відео дня

Так що Путін намагатиметься захопити нові українські території, але у нього нічого не вийде.

Зараз для Путіна план №1 - провести "референдуми" на захоплених територіях і приєднати їх до Росії. Адже російське суспільство чекає реального вагомого результату путінської авантюри, оскільки зараз обличчя втрачено, а результат неочевидний. Тому цьому мілітаристському імперському суспільству потрібно пред'явити якусь захоплену територію і тріумф "великого полководця" Путіна.

Інакше, якщо Путін не отримає реальних підтверджень того, що він зумів чогось досягти, він виглядатиме в очах суспільства лузером. А, як відомо, якщо Акела промахнувся, то шакали його швидко розтерзають. Тому Путіну важливо показати, що він не промахнувся, а чогось досяг.

Важливий момент. У липні було відчуття, що російська влада намагалася тиснути на захід, а через нього – на Україну, щоб укласти хоча б тимчасове перемир'я або досягти затишшя. Інакше як Росії проводити "референдуми" в умовах постійних військових дій і безперервних обстрілів? Але, очевидно, це не вийшло – і захід не став тиснути на Україну, і Україна не стала б піддаватися. А раз так, російська влада вирішила військовим шляхом домогтися свого - відігнати українську армію якомога далі до кордонів областей, щоб можна було спокійно провести там імітацію референдуму й оформити анексію.

Думаю, ідея в цьому. Сподіваюся, що українці розіб'ють всі ці жалюгідні спроби.

Крім того, Кремль не відмовився від ідеї захоплення Києва. Захоплення України - це надцінна параноїдальна ідея Путіна, від якої він, як будь-який параноїк, не може відмовитися і буде нести її до кінця. Як Гітлер ніс до кінця ідею остаточного розв'язання єврейського питання: він вже програв війну, війська союзників вже стояли в Німеччині, а Гітлер продовжував знищувати євреїв. Це була параноїдальна ідея, від якої він не міг відмовитися. Точно так само не зможе і Путін.

Інша справа, що зараз розв'язати це питання не можна. Тому на першому етапі Путін хоче завершити захоплення хоча б чотирьох областей України – Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської, а також мріє захопити Миколаїв і Харків. Поки Київ знятий з порядку денного. Тим більше, російські війська виведені з Білорусі, і вся авантюра з ударом з білоруської території провалилася. Однак, якби Путіну вдалося вирішити завдання першого етапу, то через час він би повернувся до вирішення основної – захоплення Києва і знищення України.

Соціолог, публіцист, автор книг ("Система Путіна","Нова національна ідея Путіна" та ін.) Ігор Ейдман спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти