Для чого глава Пентагону їде з візитом в Україну

15 жовтня 2021, 06:09
Після цього візиту Україна може розраховувати на збільшення постачань озброєння.
Ллойд Остін
В Україну з офіційним візитом приїде глава Пентагону Ллойд Остін / Reuters

Глава Міноборони США Ллойд Остін наступного тижня відвідає Україну в рамках європейського турне, яке зараз готується Пентагоном.

Швидше за все, на зустрічі з ним будуть обговорюватися питання, пов'язані з можливістю збільшити поставки озброєння в Україну та проекти, які діють між Україною і Штатами.

Можливо, у США є бажання інспектувати ситуацію в плані освоєння виділення Україні прямої військової та фінансової допомоги і знову ж знову обговорити питання, пов'язані з протидією Росії (враховуючи активізацію двосторонніх контактів на цьому напрямку між Росією і Штатами у зв'язку з візитом Вікторії Нуланд).

відео дня

Тобто, по суті, основна мета візиту - звірити годинники у питанннях військової безпеки. При цьому візит не варто пов'язувати з появою в Україні військової місії ЄС. Про це можна було б з упевненістю стверджувати, якби навчальний центр якось дублював функції центру НАТО.

Взагалі США ревно ставляться до ініціатив, які, на їхню думку, намагаються замістити НАТО. Але якщо цей центр все ж з'явиться, він навряд чи стане проблемою для США, оскільки не заважатиме роботі НАТО і присутності американської місії в Україні.

читайте також"Це-сюрприз": у Пентагоні стурбовані військовою міццю РосіїТому якщо питання військової місії ЄС і будуть обговорювати, то лише з метою координування своїх дій, в тому числі, з європейцями. А так як Ллойд Остін їде не тільки в Україну, то напевно, це питання обговорять на різних рівнях і не тільки з Україною.

Єдине, на що після цього візиту може розраховувати Україна, так це на збільшення поставок озброєння (якщо про це, в підсумку, домовляться). Тим більше, що гроші під це вже виділені, хоч бюджет і не збільшили. Однак вирішення глобальних питань після візиту глави Пентагону чекати не варто, так як він не та людина, з яким такі питання вирішуються в принципі. Адже глава Пентагону і конкретно Ллойд Остін, не є самостійною фігурою, яка може ухвалювати будь-які рішення поодинці.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти