Світло по 8-10 гривень і перебої: чого чекати Україні від приєднання до енергосистеми ЄС

20 лютого 2022, 06:29
Єдина причина тестового відключення - політичне завдання, аби продемонструвати, що ми можемо працювати самостійно. Але це не підтверджує нашу готовність довгостроково працювати в автономному режимі.
электроэнергия
Україна на 3 дні відключиться від енергосистеми з Росією та Білоруссю / ua.depositphotos.com

Українську енергосистему на три дні, з 24 по 26 лютого, планують відключити від енергосистем Росії, Білорусі та європейської мережі ENTSO-E. Як повідомили в "Укренерго", на цей час система працюватиме в ізольованому режимі.

Насправді три дні не показові - можна і місяць пропрацювати в автономному режимі, особливо, якщо на вулиці тепла погода і немає морозів.

Звісно, можна зрозуміти, що тестування системи планувалися раніше і морози у ці дні цілком могли б бути, але трьох днів для повноцінного тестування замало. Бо на три дні є достатньо запасів вугілля, і електрики, і води на гідроелектростанціях.

відео дня

Єдина причина, з якої усі з цим відключенням носяться - політичне завдання, аби продемонструвати, що ми нібито можемо працювати самостійно. Але це не підтверджує нашу готовність дійсно довгостроково працювати в автономному режимі.

Взагалі, наскільки мені відомо, у енергетичному співтоваристві йшла мова про відключення від об’єднаної системи принаймні рік і самостійно пройшли опалювальний сезон. Звісно, у разі приєднання до європейської системи українським енергокомпаніям це буде вигідно, адже тоді вони зможуть продавати до Європи надлишок дешевої електроенергії, яку вироблятимуть. Також у цьому зацікавлені і великі європейські енерготрейдери, які вважають, що зможуть отримувати дешевшу електроенергію з України (особливо атомної генерації).

Якщо ж Україна у майбутньому дійсно вирішить від’єднатися від Росії та Білорусі, то останні лише перехрестяться. Бо росіяни і білоруси можуть буквально розібрати зі своєї сторони лінії електропередач - так само, як це було зроблено з газом, коли почали скорочувати транзит через Україну.

читайте такожВідключатимуть усіх: до чого готуватися українцям через дефіцит вугілля та електроенергіїУ випадку з електроенергією у разі відключення постане питання про те, що означатиме приєднання до європейської системи. Бо найближчі сусіди України - Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина - майже усі енергодефіцитні (крім Словаччини, бо у неї є АЕС і вона могла б допомогти Україні перетоками у нічний період) і навіть брали електроенергію в України. Наприклад, Польща брала в Україні перетоки взимку, минулого літа і дефіцитні періоди минулих років. І якщо Україні знадобиться допомога, то невідомо, чи зможуть вони надати нам електроенергію і по якій ціні.

Суть ENTSO-E, до якої збирається приєднуватися Україна, у тому, що вона об’єднує навіть не виробників, а компаній, які займаються розподілом електроенергії у Європі. Тобто там ніхто не дасть Україні гарантій по забезпеченню електроенергією - ніхто не дасть на перетоків чи аварійної допомоги, як це було у колишній радянській системі. Це, відповідно, може призвести до обмежень енергопостачання споживачам як найбільш логічний спосіб виходу з кризової ситуації.

Та й до того ж, від’єднання від системи - недешеве задоволення, адже сумарно воно може обійтися Україні щонайменше у 7-10 мільярдів доларів (а не 1,5 як кажуть в Укренерго). Тому уся ця історія красиво виглядає, але у що вона виллється потім для споживача - невідомо. Єдине, що відомо точно - доведеться підвищувати ціну на електроенергію для населення. Зараз це щонайменше до 2,5 гривні, а з приєднанням до європейської енергосистеми її вартість у перспективі може становити 8-10 гривень за кіловат.

Юрій Корольчук, енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти