"Тайвань-наш" та ігри Сі Цзіньпіна: чи почнеться третя світова війна

15 червня 2022, 06:35оновлено 15 червня 2022, 16:02
Китайська економіка нагадує повітряну кульку, навколо якої махають довгою голкою, і США можуть враз її обвалити.
США можуть запросто обвалити китайську економіку в один момент
Китай в останній момент може підтримати Україну у війні проти Росії / GettyImages

Китайський лідер Сі Цзіньпін підписав директиву, що дозволяє "невійськове" використання збройних сил. І це одразу викликало у багатьох побоювання, що Пекін готується до вторгнення на острів Тайвань під виглядом "невійськової військової операції".

Однак директива – це навіть не план війни. По суті, це просто заява Китаю про наміри захищати Тайвань і про те, що він не дозволить ніяких випадів в плані оголошення суверенітету Тайваню.

До того ж, швидше за все, ця директива носить у першу чергу суто внутрішній характер, тому що в Піднебесній назріває палацовий переворот. У березні відбувся пленум, на якому постановили скликати з'їзд партії на вересень і позбавити Сі Цзіньпіна можливості балотуватися на наступний термін. А він хотів продовжити собі повноваження аж до 2032 року. Звісно, Сі Цзіньпін шукає шляхи і способи переломити хід подій на свою користь. А захист суверенітету і територіальної цілісності Китаю може бути одним із доктринальних напрямків керівника Китаю.

відео дня

Тому далеко не факт, що Китай збирається воювати за Тайвань.

Тим більше, Китай не може воювати зі Сполученими Штатами Америки за Тайвань. Американці сказали, що вони в разі чого впишуться за Тайвань і нададуть йому військову допомогу. А у Китаю 35% ВВП – це торгівля з США. Це означає, що Америка може запросто обвалити китайську економіку в один момент. Навряд чи Китай готовий настільки ризикнути…

Китайська економіка сьогодні нагадує повітряну кульку, навколо якої махають великою і довгою голкою. Згадайте наш обвал ринку нерухомості, коли, по суті, була просто "бульбашка", і вона лопнула. У Китаї зараз точно така сама ситуація– величезна "бульбашка" в будівництві, іпотечна "бульбашка", але там інші масштаби: якщо у нас іпотечниа "бульбашка" обчислювалася парою сотень мільйонів, то в Китаї – напевно, декількома десятками мільярдів.

І якщо Китай сьогодні сіпнеться проти США, то Штати просто проткнуть цю повітряну кульку. І все, ніяка війна вже нікому не допоможе.

читайте такожНа порозі третьої світової війни: чому восени з подачі Китаю може початися реальний треш

Безумовно, Сі Цзіньпін хотів би провернути свій власний "Крим-наш", а точніше – "Тайвань-наш", щоб вирішити свої власні внутрішньополітичні питання. Він спить і бачить такий сценарій. Але в світі поки що тільки одна країна, яка управляється одним диктатором, де допустима тільки одна думка і одне рішення – це Росія.

До того ж, не факт, що партія дозволить Сі Цзіньпіну використовувати армію для захоплення Тайваню. У китайців все-таки є система запобіжників в плані використання китайської армії. Там немає такої вертикалі підпорядкування військових, як у нас, і все вирішується тільки через партійний комітет, тобто потрібно партійне рішення.

Плюс військові ще можуть висловити свою думку, чи варто воювати. Адже в Китаї народна армія, яка не знаходиться в прямому підпорядкуванні у лідера.

Якщо припустити, що Китай все-таки наважиться на військову операцію по захопленню Тайваню, то навряд чи хтось буде воювати з ним відкрито. Все-таки мова йде про дві ядерні держави. Думаю, що щодо Китаю просто будуть застосовані більш жорсткі економічні санкції, які поставлять його у вкрай скрутне становище. Причому ці санкції можливі ще до початку будь-якої операції. Сьогодні не можна провернути військову операцію і провести підготовку до неї так, щоб ніхто не помітив. Адже біля Тайваню чергує цілий флот США, плюс поруч – японський флот.

читайте такожЯкий пряник готують для України за відмову від членства в НАТО

Адже США зараз відносно спокійно реагують, коли китайські літаки вторгаються в повітряний простір Тайваню.

Тому, як тільки Китай почне будь-які наміри в плані проведення військової операції по захопленню Тайваню, США просто вжиють економічні заходи проти Китаю.

Тому Україні не варто остерігатися, що США відволічуться на інший фронт і будуть більше уваги, часу і ресурсів витрачати на Тайвань, забувши про нас.

До того ж, зробивши спробу захоплення Тайваню, Китай зазіхне на престиж США в тихоокеанській економічній зоні. Штати будуть це припиняти і перестраховуватися.

Згадайте союз Aukus, який називають "східним НАТО", куди входять Австралія, Великобританія, США. Цей альянс і буде воювати в разі чого, а не самі Штати. Тобто Китай зіткнеться з протистоянням таких великих держав, як перераховані вище, а не просто зі Штатами.

Водночас Китай прагне зберегти імідж. Він хоче закріпити свою вагу на політичній міжнародній арені, оскільки перед ним стоїть величезна дилема – що робити з Росією. З одного боку, Китаю вигідно, щоб Росія була слабкою, була васалом Китаю і його сировинним придатком. З іншого – Китай розуміє, що, втративши Росію як політичного гравця на міжнародній арені, вони самі стають слабкішими в протистоянні з США. От і виходить, що Китаю і хочеться, і колеться, і мама не велить... Китай боїться підтримати Росію, але при цьому боїться її і втратити.

Тому Китай вживає заходів, щоб сказати Америці: "Ми сильні і теж можемо затіяти війну. Хочете?". Думаю, американці б відповіли – так, давайте спробуйте. Точно так само вони сказали Путіну у відповідь на його погрози застосувати ядерну зброю: "Ядерна зброя? Ну, спробуйте".

читайте такожБуря вибухне не пізніше кінця літа: як далі розвиватиметься війна в Україні

Третя світова війна навряд чи почнеться. Але може початися нормальна війна в Україні після того, як ми все-таки отримаємо озброєння і почнемо громити Російську Федерацію, відкидаючи її з української території. У тому, що війна стане світовою, я дуже сильно сумніваюся, тому що всі опираються цьому сценарію і розуміють, що цього не можна допустити. Хоча Путін дуже цього хоче...

До речі, тут може зіграти свою роль і Китай. Коли Піднебесна буде розуміти, що Росія програє війну, вона може зіграти ще й з Україною – допомогти Україні. Тому що Китаю дуже потрібен плацдарм для входу на європейський ринок, а це тільки Україна. Але заходити безпосередньо до нас він побоїться – для цього існує Великобританія. Існують дуже давні традиції дружби британського лева і китайського дракона. Адже і Шовковий шлях пролягав з Китаю до Британії.

Тож коли Україна почне військову операцію зі звільнення своїх територій, і коли вже буде зрозумілий результат війни, Китай в останній момент може приєднатися і допомогти Україні. Він поставить Україні медикаменти, продовольство або що-небудь ще не військове. А коли все закінчиться, Пекін скаже: "Ми ж теж допомагали Україні, тому дайте і нам шматочок на відновлення України". Таким чином, Китай може спробувати влізти сюди для того, щоб потім освоювати ринок Європи через Україну.

Не думаю, що хтось у світі сьогодні, навіть із консерваторів-політиків Європи, готовий піднімати свої війська і брати участь у світовій війні.

У директиві Сі йдеться про "невійськову військову операцію", тобто коли захоплення Тайваню здійснюватиметься не військовим шляхом, а за допомогою економічних, фінансових і дипломатичних важелів. На таку операцію Китай може піти. Але це буде своєрідна прихована війна і безпосередньо звинуватити Китай ніхто не зможе. Війна може вестися в кіберпросторі на фінансових і фондових ринках Китаю проти Тайваню з метою довести Тайвань до ситуації, коли він більше не буде думати про свою незалежність і погодиться на експансію Китаю.

читайте такожПерелом у війні з Росією: чому друга половина червня буде знаковою

Однак, як говорилося вище, США можуть втрутитися і перешкодити здійсненню такої операції, що вони і зроблять. Тому боротьба за Тайвань буде не гарячою війною із застосуванням зброї, а війною на економічному, фінансовому та дипломатичному рівнях. Тобто вирішення військових питань невійськовим шляхом.

Така війна буде, але і в ній Китай не втоїть. Якщо США почнуть качати економічну ситуацію в Китаї, то завтра не буде за що утримувати китайську армію.

Олег Жданов, політичний експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти