"Техніка підвела, діло житійське": про "інцидент" з літаками А-50 і Іл-22м

16 січня 2024, 09:02
Біда для Кремля в тому, що зазначені літаки надто вже специфічні і літали максимально передбачувано.
Літак А-50, ЗРК Патріот
Літак А-50, ЗРК Патріот / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія

"Інцидент" з літаками а-50 і Іл-22м над Азовським морем – це аналог знищення крейсера "Москва" за ступенем комплексної шкоди. Таке своєрідне Алаверди Олещука Неїжпапі.

Зараз в Росії вживають відчайдушних заходів, щоб знизити значимість того, що сталося. Але лише підтверджують, що сталося щось дійсно болюче.

Роспабліки активно розганяють сигнал: "інцидент", в результаті якого унікальний дорогий літак дальньої розвідки був збитий, а літаючий командний пункт як мінімум підбитий, виник внаслідок "дружнього вогню".

відео дня

Використовується характерна для російської пропаганди риторика. "Не спрацювала система розпізнавання свій-чужий" - це прямий аналог "несанкціонованого сходу авіабоєцепасу" у Воронезькій області. Немов боєприпас володіє свободою волі - сам вирішив, сам зійшов, зніс півсела.

Це робиться, щоб на випередження зняти відповідальність і не шукати винуватців. Техніка підвела, справа життєва.

Версія про "дружній вогонь" вкинута як менше зло.

Кремль не може дозволити, щоб у росіян виникли думки про здатність України збивати дефіцитні літаки в глибокому тилу. Тому що це матиме сильний деморалізуючий вплив, особливо – на угруповання окупаційних військ у Херсонській та Запорізькій областях. Технічний збій, як і роздовбайство військових – це органічне для РФ пояснення.

Біда для Кремля в тому, що зазначені літаки надто вже специфічні і літали максимально передбачувано. Тому самі росіяни в коментарях задають питання-це що ж таке повинно було статися, щоб ці літаки раптово перестали впізнавати? Причому два відразу.

Вкинувши цю версію, росвлада породила непряму шкоду - нагадала всім, яку небезпеку росармія представляє для цивільного населення Росії і для себе самої.

Епізоди в Воронезькій області і Бєлгороді, що впали в різних регіонах РФ ракети укупі з вчорашнім "інцидентом" показують: Росавіація бомбить, що попало, а росПВО безладно палить на всі боки.

Ключовий момент - у збитку для бойового потенціалу російських військ. Літаків дальньої радіолокаційної розвідки в РФ залишилося 7 або 8 штук. Їх технічний стан невідомий (один з таких літаків в минулому році був пошкоджений в Білорусі і спішно евакуйований в РФ). Виробляти такі літаки РФ не в змозі. Також питання, чи здатні їх ремонтувати. Якщо хоча б пара несправна, то для масштабів РФ це проблема.

Роспропаганда вже намагається балансувати, масово вкидає повідомлення про втрати української авіації, обвал фронту і т.д. але в інфополі вже живе своїм життям неприємний для Кремля меседж: у РФ немає запасу міцності за критично важливими технологіями, внаслідок нападу на Україну армія РФ несе непоправні втрати дефіцитної техніки. Втрату якої компенсуватимуть гарматним м'ясом.

Цілком ймовірно, що для переключення уваги людей влада РФ вимагатиме від військових терміново організувати якусь "перемогу", "взяти" якесь село. Що призведе до ще більшого зростання втрат російських військ.

Хто такий Олексій Копитько

Радник міністра оборони, блогер, журналіст. Проживає у Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і світі. Працював координатором проєкту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти