Тенденції кадрової політики Зеленського

8 листопада 2021, 07:45
В уряді поступово збільшується представництво партії "Слуга народу".
Кабмін
У кадровій політиці зростає роль керівництва СН / УНІАН

Зміни, що відбулися у складі Кабміну дозволяють зробити певні узагальнення про тенденції кадрової політики нинішнього керівництва країни.

Замість очікуваної зміни Прем'єр-міністра Шмигаля і Кабміну в цілому, протягом року відбувається поетапне оновлення складу уряду. Зараз поміняли п'ять членів Кабміну. З кінця квітня 2021 до середини липня також поміняли п'ять членів уряду. А це в цілому половина складу уряду. Найчастіше зміни відбуваються "пакетами", коли змінюють відразу кілька міністрів. Це більш функціонально з точки зору затвердження кадрових рішень у парламенті.

читайте такожМасштабний "міністропад": Рада звільнила відразу п'ятьох чиновниківАле це не тільки тенденція нинішнього року. Якщо порівняти нинішній склад Кабміну з тим, який був призначений на початку березня 2020 р., то на міністерських позиціях залишилися, крім самого Прем'єр-міністра, тільки вісім членів уряду (трохи більше третини). А якщо порівнювати ще й з Кабміном Гончарука, то в урядах Президента Зеленського беззмінно працюють всього три людини – віце-прем'єр Федоров, міністр закордонних справ Кулеба (але в уряді Гончарука він працював віце-прем'єром з питань євроінтеграції) і міністр юстиції Малюська.

відео дня

Президент Зеленський шукає більш ефективних міністрів. І пошук йде досить інтенсивно. Що стосується прем'єр-міністра, то в його випадку швидше проявляються чудеса апаратної пристосовності і політичної виживаності. В черговий раз спостерігається ситуація, коли начебто слабкий глава уряду, якому всі пророкують швидку відставку, досить довго утримується на своїй посаді.

Ще одна примітна тенденція - в уряді поступово збільшується представництво партії "Слуга народу". Першим представником цієї партії в уряді став віце-прем'єр Михайло Федоров. Нагадаю, що він був шостим номером у передвиборчому списку партії Володимира Зеленського. У червні минулого року міністром культури та інформаційної політики став Олександр Ткаченко, депутат від партії "Слуга народу", який очолював парламентський Комітет з гуманітарної та інформаційної політики. У травні 2021 р. міністром інфраструктури був призначений Олександр Кубраков. В уряд він прийшов з посади голови Автодору, але восени 2019 р.встиг кілька місяців попрацювати депутатом парламенту, куди був обраний за списком партії "Слуга народу". У липні 2021 р. міністром внутрішніх справ став Денис Монастирський, ще один народний депутат від "Слуг народу" (він також був головою профільного парламентського комітету). І ось тепер до складу уряду увійшла Ірина Верещук, яка була однією з найбільш помітних представниць парламентської фракції "Слуг народу". Таким чином, майже кожен четвертий член нинішнього Кабміну делегований від президентської партії. Але міністрами стають ті депутати, яким довіряє президент, і які зарекомендували себе в якості активних і успішних членів команди. І представництво "Слуг народу" в уряді може збільшитися.

Справа в тому, що спостерігається ще одна показова тенденція – в кадровій політиці зростає роль керівництва парламентської фракції "Слуг народу". Різні джерела кажуть, що в цьому плані істотно посилилася роль голови президентської парламентської фракції Давида Арахамії, а також Олександра Корнієнка, керівника партії "Слуга народу", нещодавно обраного першим заступником голови Верховної Ради. В даному випадку мова йде і про підбір кадрів, їх рекомендації Офісу президента, а також про проходження всіх потенційних кандидатів на міністерські посади через оцінку депутатів фракції. Тут якраз працюють механізми парламентсько-президентської республіки.

Нинішні зміни у складі Кабміну напевно не останні. І взагалі, як показала практика останніх двох років, це буде перманентний процес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти