Тетчер допомогла поховати СРСР, Ліз Трас допоможе ховати Росію

5 вересня 2022, 16:19оновлено 5 вересня 2022, 18:48
Наступниця Бориса Джонсона і новий прем'єр-міністр Великобританії Ліз Трасс суттєво ускладнить життя Росії.
За Трасс Британія більше допомагатиме Україні у війні проти РФ
Прем'єрство Ліз Трасс обіцяє Росії великі неприємності / Колаж УНІАН, Reuters

Ліз Трасс стала новим прем'єр-міністром Великобританії і замінить на цій посаді, мабуть, найбільшого друга України в Європі – Бориса Джонсона.

Нашій країні цих змін остерігатися не варто, тому що така наступниця Джонсона – це великий плюс для нас: Ліз Трасс буде навіть більш радикальною, ніж Борис Джонсон. Про це говорить хоча б той факт, що вона завжди робила досить жорсткі заяви абсолютно недипломатичного характеру про Росію, її дії і владу.

Крім того, що дуже важливо, Трасс знайома з обстановкою в Україні, оскільки є вихідцем із нинішнього кабінету міністрів, їй нічого не потрібно пояснювати, вводити в курс справи. У британському кабінеті міністрів було тільки дві такі людини – Ліз Трасс і міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

Можна очікувати, що допомога Україні з боку Великобританії при Ліз Трасс відчутно збільшиться. У Британії і раніше були налаштовані рішуче, навіть говорили, що їм слід готуватися до війни з Росією, тепер ця позиція лише зміцниться.

Британія активно підтримує і допомагає перенавчати українську армію. Фактично вона є провідним центром із перебудовування ЗСУ в армію нового формату. Якщо зараз британці перенавчають 10 тисяч українців, то, швидше за все, цей процес розтягнеться і продовжиться після нашої перемоги. Таким чином, Британія буде архітектором нової української армії, яка буде побудована за натівським зразком.

Отже, від Ліз Трасс слід очікувати збільшення підтримки України.

Росіяни старалися, "качали" Джонсона через британську пресу, адже у Великобританії дуже сильні їхні позиції, росіян там достатньо. От пан Лебедєв – там лорд, навіть у Палаті лордів засідає. Росіяни володіють великою частиною преси Британії, яка досить жорстко "мочила" Джонсона після того, як він зайняв проукраїнську позицію. Але Москві це не допомогло.

Зрештою на місце Бориса Джонсона прийшла Ліз Трасс – ще більший "яструб", ніж був Джонсон.

Ліз Трасс часто порівнюють із Маргарет Тетчер, і це дуже хороша аналогія, тому що Маргарет Тетчер, Гельмут Коль і Рональд Рейган прийшли до влади на Заході якраз на тлі агресії Радянського Союзу проти Афганістану. Іншими словами, тоді до влади прийшли більш радикальні люди, які зрештою допомогли поховати Радянський Союз. Зараз може статися щось подібне.

Крім того, позиція Британії суттєво впливає на Вашингтон, адже у них особливі відносини. Завдяки цьому Британія дотискає американців в ті моменти, коли вони починають коливатися.

Підкреслюю, військова допомога Україні при Ліз Трасс, швидше за все, буде збільшена. Цьому сприятиме кілька факторів. Перш за все, те, що вже багато українських військовослужбовців навчені, і Україна показує хорошу динаміку в контрнаступі, доводячи, що вона здатна проводити подібні операції. Значить, роблять висновок у Британії і США, Україні можна допомагати. Якби українська армія загрузла в позиційних боях і не могла б нічого зробити, це б серйозно розгойдувало наших союзників і викликало б у них сумніви. А коли Україна стала показувати результат, їй будуть активніше допомагати.

Підсумовуючи все вищесказане, можна відзначити, що життя Росії після приходу до влади в Британії Ліз Трасс тільки ускладниться. Навіть якщо росіяни розгойдували Джонсона, вони самі собі зробили гірше, оскільки тепер позиція Британії щодо Росії буде ще жорсткішою, ніж раніше.

Тарас Згородний, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти