Тривожні сигнали для України: чому Київ незабаром почнуть вмовляти на компроміси з Путіним

13 червня 2022, 19:21оновлено 14 червня 2022, 11:40
До осені активні бойові дії завершаться. Захід розведе руками і скаже, що зробив все, що міг.
Захід незабаром почне вмовляти Україну на черговий Мінськ
З нинішньою динамікою поставок озброєнь Україні буде складно перейти в контрнаступ навіть у вересні / Фото УНІАН

Почитав новини США. Через постачання в Україну запаси озброєнь на складах – тих же Стінгерів і Джавелінів – можуть закінчиться через два-три місяці. Про те, як німці блокують поставки озброєнь в Україну, ви вже в курсі.

Потім порівняв зі статистикою від Подоляка про необхідні Україні озброєння для того, щоб витіснити росіян з України – 1 тисяча гаубиць і 300 РСЗВ.

На сьогоднішній день нам передали всі країни, разом узяті, не більше 150-160 одиниць таких озброєнь. Перші аж чотири РСЗВ з США прибудуть і будуть передані на фронт не раніше, ніж через кілька тижнів. І це при оптимістичному сценарії.

відео дня

За прогнозами американських військових експертів, захопити Сєвєродонецьк і Лисичанськ, щоб вийти на кордони Луганської області, Росія зможе протягом декількох тижнів.

Загалом, із такою динамікою поставок озброєнь Україні буде дуже складно перейти в масштабний контрнаступ навіть у вересні.

У США у Байдена сумні перспективи напередодні виборів до Конгресу, які відбудуться в листопаді. Інфляція, зростання цін на паливо... Він намагається все списати на Путіна (небезпідставно – по паливу, але вже точно не щодо інфляції).

Ще один тривожний дзвіночок – Вашингтон запропонував Молдові надати "особливий статус" Придністров'ю. А це значить – здрастуй, черговий "Мінськ".

Загалом, судячи з невиразних виправдань лідерів ЄС і США, нас будуть вмовляти вже дуже скоро на "компроміси" з Путіним, обґрунтовуючи це неможливістю надати нам необхідну кількість озброєнь, щоб уникнути ще більших територіальних втрат.

За нинішньої тактики Росії ведення військових дій зі знищення критичної інфраструктури та створення паливної кризи, до осені в Україні замаячить перспектива зриву опалювального сезону.

читайте такожПолітичні туристи з Європи: навіщо в Україну їдуть Макрон, Шольц і Драгі

Я так розумію, росіяни будуть і далі знищувати критичну інфраструктуру України. І робитимуть ставку на внутрішню дестабілізацію ситуації восени.

Недавні звинувачення Байдена на адресу Зеленського в тому, що він не прислухався до його попереджень про неминуче вторгнення – це теж дуже тривожний дзвінок.

Адже ні Байдена, ні Шольца, ні Макрона не може задовольняти небувале зростання популярності Зеленського і його незговірливість із ними напередодні повномасштабної війни, яка вже завдала значної шкоди їхній репутації і рейтингу.

У кожного свої причини, але їх об'єднує одне: ніхто з них навіть теоретично не ставив на те, що Зеленський, як і раніше, буде залишатися президентом України і сьогодні, а, тим більше, стане світовим лідером громадської думки.

читайте такожПорятунок Росії від поразки, або Що не так із попередженнями Байдена про вторгнення

От Порошенко їх усіх влаштовував. На два "Мінська" погодився. Ніяких вимог не висловлював. З усім погоджувався. Багато не просив. Навіть поправки до Конституції спробував "протягнути".

Боюся, як би тут не виник договорняк із Путіним. Того ж теж дуже влаштовував Порошенко.

Загалом, на мій погляд, до осені активні бойові дії завершаться. Захід (ключові у військовому відношенні країни) розведуть руками і заявлять, що зробили все, що змогли.

Адже Україна колосально залежить і від фінансової допомоги теж. Попереду – опалювальний сезон.

читайте такожРосії вже нічого запропонувати світу, крім урочистих похоронів Путіна

І тепер уявіть, як відреагує суспільство в ситуації, коли площа окупованих територій зросте втричі, у порівнянні з сьогоднішнім станом справ, коли будуть десятки тисяч загиблих, мільйони біженців, а економіка – на межі колапсу... І тут Зеленський може заявити, що ми змушені йти на поступки, визнавати анексію Криму і незалежність "ЛДНР". Але ж, крім цього, велика ймовірність нових анексій, до яких Кремль активно готується зараз…

Тому Зеленському варто зайнятися активним реформуванням економіки і підтримкою бізнесу. Інакше від його підтримки може нічого не залишитися до листопада. Політична кампанія вже йде.

читайте такожЧому кожен російський солдат гине на війні в Україні марно

До речі, в листопаді саміт G20, на який Зеленського вже запросили. А Путін уже погодився приїхати.

Такий собі цугцванг вимальовується.

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти