Три козирі Путіна: чому війна в Україні може занурити світ у хаос

29 травня 2022, 14:35
Розпочавши війну проти України, Путін запустив ефект доміно, і наслідком цих процесів, якщо не зупинити РФ, стане перекроювання карти світу та глобальний хаос.
Війна в Україні може занурити весь світ у хаос
Путін заклав бомбу з годинниковим механізмом – у Заходу все менше часу, щоб врятувати себе та світ / Фото Reuters

Трьома вершниками нового економічного Апокаліпсису, які можуть перекроїти світову мапу та дати Росії нові козирі, є продовольча криза внаслідок агресії Росії проти України, висока інфляція та зміна клімату.

Голод. Україна та Росія формують близько 30% світового експорту пшениці. А, за оцінками Світової продовольчої програми, близько 49 мільйонів людей стикаються із надзвичайним рівнем голоду. Щоночі близько 811 мільйонів людей лягають спати голодними. Наприклад, кількість людей, які перебувають на межі голодної смерті в африканському регіоні Сахель, сьогодні в 10 разів вища, ніж у 2019 році до пандемії.

Продовольча криза призведе до: мільйонів голодних смертей у бідних країнах; протестів, революцій, зміни режимів у слабких країнах (під керуванням та за підтримки зовнішніх гравців); міграції – голодуючі з бідного Півдня будуть прагнути потрапити до благополучних країн; зростання соціального розшарування, нерівності та конфліктів у розвинених країнах; нових воєн за ресурси та гарячих точок на карті світу; зміни глобального порядку денного.

відео дня

Як приклад – дефіцит продовольства у поєднанні зі зростанням цін, відключенням електрики та нестачею бензину, газу для приготування їжі та ліків спровокував політичну кризу в Шрі-Ланці навесні цього року.

Висока інфляція. Очікується, що цього року інфляція у всьому Європейському союзі досягне 6,8%, оскільки війна Росії з Україною та розрив економічних відносин між Москвою та Європою продовжують завдавати ударів по економіці.

Інфляція у США підскочила на 8,4% за рік до кінця березня, досягнувши 41-річного максимуму. Це найвищий річний приріст рівня інфляції у Сполучених Штатах із грудня 1981 року.

Відколи Росія вторглася в Україну і західні країни ввели санкції проти російського уряду, ціни на газ у США значно зросли. Високі ціни на газ призвели до збільшення вартості перевезення товарів, посиливши темпи інфляції. Агресія Росії, що триває, посилила інфляцію в США і світі.

читайте такожПутін поспішає: чому Росія знову погрожує Києву

Очікується, що стрімке зростання інфляції стане серйозним політичним ударом по президенту США Джо Байдену та його уряду напередодні проміжних листопадових виборів.

Наслідки високої інфляції – наступні:

  1. Високі ціни зроблять людей біднішими (у них знижується купівельна спроможність).
  2. Центробанки підвищуватимуть облікові ставки.
  3. Зростання ставок підвищить вартість капіталу бізнесу.
  4. Економіка почне сповільнюватись.
  5. Люди будуть все більше незадоволені політикою чинної влади. Падають рейтинги.
  6. Створюються передумови оновлення політичних еліт, політичних груп.
  7. Зростають ризики приходу у розвинутих країнах до влади соціалістів та популістів. Росія, зазвичай, підтримує такі партії у країнах.
  8. Кардинальна зміна політики влади.
  9. Криза капіталізму
  10. Зростання протекціонізму та "державного капіталізму"
  11. Руйнування старих геополітичних та економічних спілок, створення нових.
  12. Нові військові конфлікти та гарячі точки на карті світу.

читайте такожЧому Захід не віддасть Путіну Україну

Зміна клімату. Згідно з новим звітом ООН, люди змінюють клімат надто швидко, щоб природа встигала за ним. Якщо викиди парникових газів не будуть скорочені, і люди, і дика природа більше не зможуть адаптуватися до небезпек потепління планети.

У 2019 році екстремальні погодні умови, зокрема, шторми та повені, призвели до переміщення понад 13 мільйонів людей в Азії та Африці.

Спека та посуха загрожують зривом забезпечення мільйонів людей продовольством та водою, а підвищення рівня моря створює загрози для прибережних спільнот.

Антропогенне потепління збільшило ймовірність повеней, що охопили деякі частини Європи минулого року, у дев'ять разів, а руйнівні сезони пожеж в Австралії збільшилися на 30%.

У період з 2010 по 2020 рік повені, посухи та урагани забрали життя у 15 разів більше людей у ​​дуже вразливих частинах Африки, Південної Азії, Центральної та Південної Америки, ніж в інших частинах світу,

Наслідками зміни клімату стають: нові сотні тисяч смертей через спеку, посуху, повені, стихійні лиха; посилення голоду та його наслідків; зростання вартості продовольства, інфляція з усіма наслідками.

читайте такожРосія готова підпалювати Європу: як відмова України капітулювати зіпсувала серйозним людям плани

Таким чином, світ починає звалюватися у хаос.

Карлик Путін, сам того не чекаючи, а, може, навпаки, навмисно, запустив "ефект доміно", розпочавши повномасштабну війну з Україною, однією з важливих житниць світу.

Що робити? Насправді варіантів небагато.

Без стабілізації нинішніх процесів та їх припинення хаос неминучий і описаний вище порядок – перспектива найближчих кількох років.

Стабілізувати систему можна лише двома способами:

1. Припинення війни в Україні та відновлення продовольчого балансу;

2. Зміни енергетичного порядку денного з виведенням із нього шантажиста Росії.

Якщо перший пункт із підтримкою Заходу може бути реалізований до кінця цього року зі звільненням усієї території України та морських шляхів, то вирішення другого питання вимагатиме не менше 1-2 років.

читайте такожУ США два можливі плани щодо війни з РФ, один із них – не на користь України

Але, в будь-якому разі, треба діяти вже сьогодні. Закладена Путіним бомба з годинниковим механізмом цокає, і перебіг стрілок прискорюється. З поточним набором викликів Байден починає втрачати надії на успіх осінніх виборів до Конгресу США. У колективного Заходу все менше часу, щоб врятувати себе та світ, стабілізувавши систему.

Щодо України, то наша перемога залежить від нашої мужності та підтримки Заходу. Але розраховувати можемо насамперед тільки на себе.

Перемога України – буде найважливішим чинником зміни світового порядку денного та нової ролі України на світовій геополітичній карті.

Анатолій Амелін, співзасновник аналітичного центру "Український інститут майбутнього", директор програми "Економіка"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти