Три пласти логіки смертей навколо Путіна

28 лютого 2024, 08:10
Раніше Путін хотів щоб його, в першу чергу, любили і вже потім боялися.
Володимир Путін, Ігор Гіркін, Євген Пригожин
Володимир Путін, Ігор Гіркін, Євген Пригожин / Колаж Главред, фото скрін з відео

У ТГ почали поширюватися чутки про можливу смерть Стрєлкова-Гіркіна. Підтверджень до ранку немає. Але близьким і знайомим даного терориста, на мій погляд, розслаблятися рано. І ось чому.

Путін змінює концепцію правління з президента-автократа на "самодержця". Начебто невеликі, але фундаментальні відмінності, які можна описати трьома групами тез.

1. Відносини з елітами. Президент-автократ в РФ виконував роль своєрідного арбітра-модератора у Війні кланів. Арбітр - це той, який в суперечках "веж Кремля" може вислухати аргументи сторін і знайти якусь подобу компромісу. Модератор-той, хто стимулює ту саму війну, щоб жоден клан не отримав повного набору ресурсів, достатнього для захоплення і утримання влади. Тобто "вежі Кремля" можуть воювати за посилення позицій, але в будь-якому випадку мають можливість звернутися до посередника для завершення конфлікту, з урахуванням своїх інтересів. Формат самодержця інший. "Вежі кремля" вже не звертаються до посередника, а просять про послугу/захист, того хто знаходиться вище, над сутичкою. І тут компромісу може не бути - замість нього буде "воля царя".

відео дня

2. Вимога лояльності Еліт. Як груп, так і окремих їх представників. Адже самодержець може "стратити і милувати". Причому останнє можливо лише за умови лояльності, керованості і подяки. Типовий приклад "милості" можна було спостерігати на прикладі, Явлінського. Опозиціонер запитав"чи можна йти на вибори і критикувати царя". Отримав відповідь "ні", сказав "Дякую".

Порушення балансу лояльність-керованість-вдячність може призвести до смерті. Беремо Пригожина. Він був лояльний Путіну до кінця (нагадаю, що марш на Москву був не проти Путіна), але став некерованим - помер.

Навальний був уже керований (відносно), але вже не лояльний. Померти.

Блогер "Мурза" (до речі, один з найталановитіших російських пропагандистів і успішний" волонтер " для тієї сторони). Лояльний Путіну, але не керований (його канал вистояв у "третій війні за телеграм, коли Кремль ставив під контроль "воєнкорів") і лише відносно керований. Помер.

Те саме стосується тих, кого ЦАР вважає "зрадником". Тобто людей, які публічно демонструють свою нелояльність і подають приклад іншим. І тут цілком логічно вкладається кейс з російським пілотом, убитим в Іспанії.

3. Громадяни або піддані - страх або (і) любов. Щодо населення теж схема змінилася. Раніше Путін хотів щоб його, в першу чергу, любили і вже потім боялися. Серія смертей змінює схему. Громадяни РФ, природно, будуть стверджувати, що кожна з жертв "померла сама" або "це був нещасний випадок". Але наодинці з собою, під горілку на кухні будуть пошепки підвивати "убіііліі". І боятися. Боятися проявити нелояльність. Простіше кажучи, для Путіна на перше місце в комунікації з населенням виходить страх, а не любов. Хоча, в Росії, як не парадоксально, страх любов і породжує. Давайте згадаємо російське "б'є значить любить","бояться значить поважають" і т. д.

Крім того, самодержавство - це символізм і ... страх самодежця за своє майбутнє. Адже ЦАР йде, як правило, тільки в могилу. Причиною може бути як палацовий переворот (і тут страти нелояльних з близького кола цілком хороша демонстрація "сили) або "російський бунт".

Але для "російського бунту" (я не кажу вже про революцію) важливий символ - сильна особистість. Смерть Нємцова (пам'ятаєте, давно було) показала, що "мертвий символ не спрацює". Цілком логічно, що наступною була смерть Пригожина. Адже він теж символ - символ "перемоги" на тлі провалів армії. Потім Навальний. Нехай і вже без структур, без впливу (що показали слабкі виступи навіть за кордоном, де російським емігрантам вже точно нічого не загрожує). Але все ж можливий символ.

Мурза - до речі, реально ефективний Російський волонтер і пропагандист - самогубство (?). Але він так само був символом. Тільки символом "воєнкорів", які не лягли під Кремль під час "третьої війни за Телеграм" кінця 2023 року. До речі, російський пілот, убитий в Іспанії теж міг стати символом. Вибрати правильну строну і вирватися з вигрібної ями під назвою Росія. Це не політичний символ, але приклад на низовому рівні. І його теж не стало.

І, нарешті, Стрєлков. Теж символ. Так званого "великоросійського патріота". І це небезпечно, оскільки аудиторія (і підтримка) Стрєлкова - радикали з бойовим досвідом. Яких Путіну варто побоюватися.

І ось на цьому тлі йшли чутки про смерть згаданого терориста. Цілком можливо, що той живий. Але вибір у нього буде невеликий: або кейс Явлінського або умовна петля. Якщо, повторю, петля не знайшла героя вже сьогодні.

Таким чином, можна стверджувати, що цар вже приміряв корону і чекає коронації. Російський цар, здатний на будь-яку дикість, оскільки традицій "лицарства" в російській династії не спостерігалося. Точніше, ті хто намагався це демонструвати, закінчували погано.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику та економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв’язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика – Східна Європа і Причорномор’я. Розробив низку навчальних програм та тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти