Три з плюсом: чому Зеленський не привіз від Байдена "плюшок" для України

3 вересня 2021, 10:05
Цілком ймовірно, що найближчим часом відносини зі Штатами залишаться такими, якими вони є зараз.
Зеленський, Байден
Зеленський і Байден провели зустріч у Вашингтоні / Reuters

У Вашингтоні відбулася зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена. Хороше, по-перше, полягає в тому, що це зустріч на такому рівні, незважаючи на відстрочки, відбулася.

По-друге, зустріч тривала дві з половиною години. Час президента США коштує дуже дорого, а це означає, що вона не була простою формальністю, у форматі "потиснули руки і розбіглися".

По-третє, Байден публічно не заявив про Мінські угоди. Це говорить про те, що всі спроби Росії продавити свій порядок денний не стали успішними. Адже після зустрічі в Женеві Путін заявив про те, що Байден нібито підтримує Мінські угоди (в російській інтерпретації), а Байден на своїй прес-конференції це також згадав, чим викликав шквал критики конгресменів та інших чиновників, які заявили, що Путін тоді отримав від Байдена усе, що хотів. І в цьому випадку відсутність будь-яких згадок вказує на те, що всі спроби закінчилися нічим.

відео дня

До слова, ті стурбовані заяви, які звучали від Путіна після зустрічі, звучать вже сьомий рік. Раніше Україні США виділили "Джавеліни", і це не призвело до глобальних наслідків від РФ, тому і зараз це напевно чергова "лякалка". Адже Росія незадоволена, скоріше, не посиленням військової допомоги, а тим, що Байден не зажадав від Зеленського негайного виконання політичної частини "Мінська", чого намагається домогтися РФ.

З часом буде видно, про що ще домовлялися лідери двох країн, тому як для України критичним було питання гарантій безпеки – це і озброєння, і якісь оборонні програми, які близькі до отримання статусу союзника поза НАТО, так як Поки ми цього не побачили. І це буде помітно, в тому числі, і щодо подальшої позиції Сполучених Штатів по Північному потоку-2, так як буде розуміння того, чи зумів Зеленський донести до них думку про те, що газопровід становить небезпеку для всієї Європи.

Все інше, зокрема, обіцянки побудувати АЕС, виділення грошей від Ексімбанку не можна назвати прогресом для України, оскільки це більше вказує на просування інтересів США в Україні, а не на вирішення внутрішньодержавних питань.

читайте такожПроривів Немає: які підсумки зустрічі Зеленського і БайденаТому Зеленському за цей візит можна поставити "три з плюсом". Цілком ймовірно, що найближчим часом відносини зі Штатами залишаться такими, якими вони є зараз. Прориви, в першу чергу, можливі в оборонній сфері (що зараз головне для нас). Адже за великим рахунком, ця поїздка була ознайомчою, під час якої президенти подивилися один на одного і особисто познайомилися, а тому очікувати від неї іншого результату навіть не доводилося.

У майбутньому приїзд президента США в Україну цілком може відбутися, тим більше, що американські лідери після Буша давно до нас не приїздили. А зараз, оскільки Байден сам заявив про намір відвідати Україну, можливість приїзду він не виключає, що можна вважати хорошим знаком.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти