Чим закінчиться війна в Україні, або Чому Росія вже програла

8 березня 2022, 16:45оновлено 30 березня 2022, 16:42
Ухвалюючи рішення про вторгнення в Україну, Путін зробив чотири помилки.
Головною помилкою Кремля було уявлення, що Україна це failed state, а українці-не нація
Росія програла божевільну війну в Україні, для якої просто не було ніякого приводу / t.me/Zhyvytskyy

Війна програна. У цьому немає жодних сумнівів. Навіть якщо уявити собі неможливе: що Зеленський і вся Україна здаються післязавтра, прийнявши всі умови Путіна, а ганчірковий Янукович стає президентом у Києві, навіть у цьому випадку росіяни йдуть звідти через півроку-рік. Безславно і ганебно. І війна все одно програна.

Той збиток, який Путін зумів завдати російській економіці (яка, загалом, непогано себе почувала), вдавалося завдати мало кому за такий короткий період часу. Та, власне, я поки що нікого і не можу згадати. Це як розстріляти собі ноги в упор з великокаліберного кулемета. На зло тітці. Щоб більше не забороняла сякатися в фіранку.

Причина поразки – неправильний розрахунок, epic fail.

відео дня

читайте такожЧому Путін постарається завдати максимальної шкоди в найближчі дні-тиждень

Помилкою було уявлення про небажання Заходу протистояти агресії, про його млявість, жадібність і розколотість. Помилкою було уявлення про самодостатність російської економіки, її захищеність. Помилкою було уявлення про якість російської армії. І головною помилкою було уявлення, що Україна це failed state, а українці – не нація.

Чотири помилки при ухваленні одного рішення – це багато.

На сьогодні можна уявити собі три базові сценарії майбутнього.

  1. Щоб уникнути поразки, Путін застосовує тактичну ядерну зброю проти України. Риторично це буде, як завжди, оформлено посиланням на "американський прецедент": мовляв, вони, щоб закінчити війну з Японією, зробили це, і от ми теж зробили це, щоб закінчити війну. Цей варіант виводить нас (можливо, не одразу) на зовсім страшні сценарії третьої світової війни з використанням стратегічного ядерного арсеналу.
  2. Російські війська змушені піти з території України, поразка очевидна, економіка Росії зруйнована, Путін втрачає владу.
  3. Російські війська йдуть із території України, російським телеглядачам показують "Донбас, що відновлюється", який розширив свою територію, і тепер "діти в Донецьку можуть спати спокійно". Путін не втрачає владу, а Росія перетворюється на таку собі ірано-туркменію: бідну автаркію, відгороджену "залізною завісою" і репресивну по відношенню до власного населення.

читайте такожРосія відкрила скриньку Пандори і тепер не знає, що з цим робитиУ кожному з варіантів багато розвилок і невизначеностей. Але я не бачу четвертого базового сценарію. Росія програла цю несправедливу, божевільну війну, у якої просто не було ніякого приводу. Це може стати очевидним не одразу, але це вже сталося.

Кирило Рогов, російський політолог

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти