Тупа злоба, з якою путінська Росія третирує Україну

24 січня 2023, 19:20
Один з головних ідеологічних мотивів путінської Росії - євразійська доктрина, яка стверджує, що росіяни - це суміш слов'ян і туранців (тюрків; азіатів).
Путина
Війна Росії проти України - це агресія євразійської імперії проти слов'янського світу, вважає Невзлін/ kremlin.ru

Вторгнення Росії в Україну ведеться (серед іншого) під прапором слов'янської єдності. На цій ідеї, взятій напрокат у традиційного панславізму, ґрунтуються претензії путінського "русского міра" керувати "слов'янським братством", направляти його в історії. Росія - "старший брат", авангард слов'янства в його боротьбі за цивілізаційну самостійність з чужим (у всіх відносинах) і ворожим романо-германським світом (Європою/Заходом).

Центр слов'янської сили - російсько-українсько-білоруська культурно-етнічна спільність (східнослов'янська триєдність). Випадання однієї з цих опор загрожує обвалити всю конструкцію. А тому, згідно з цією ідеологією, похід на захід-2022 – акт не агресії, а "братньої любові": Україну збили з історичного шляху – очистимо її від "скверни", повернемо її в історію (повернемо їй історію).

Ось це вульгарне марнославство, нав'язливе прагнення вказати місце, нав'язати історичну долю, мабуть, настільки ж огидні, як та тупа злоба, з якою путінська Росія третирує Україну. Вся ця історико-ідеологічна каламуть - ще одна сторона нинішньої війни.

відео дня

При цьому один з головних ідеологічних мотивів путінської Росії – євразійська доктрина, яка стверджує, що росіяни - це суміш слов'ян і туранців (тюрків; азійців). Так самі путінські ідеологи вказують, що претензія "русского міра" виступати від імені всього слов'янства не життєздатна.

Справа, однак, не в "етнічній чистоті". Вся справа - в культурно-історичному виборі.

У XV-XVI століттях Велике князівство Московське / Московське царство, колиска "русского міра", вступило в права спадкування монголо-татарської орди. І продовжило експансію на Захід - на Велике князівство Литовське, спадкоємця Київської Русі і місце формування українського і білоруського народів. Тепер спадкоємці Орди, "нові скіфи"(блоківське: "так, скіфи ми, так, азійці ми") хочуть повернути на свою історичну орбіту українців і білорусів, які століттями входили в європейську політико-культурну систему. Саме ця приналежність сформувала вигляд цих східнослов'янських народів - і становить основу ідентичності слов'янства як такого.

Століттями воно боролося, відстоюючи цю свою основу, це історичне право – бути в Європі.

У другій половині XIX століття низка консервативних і радикальних ідеологів запустили в обіг визначення Росії як "анти-Європи". Українська війна показує, що "русский мир" путінської Росії – це дорога, яка веде назад до Скіфії, до тиранії азіопської імперії. На її безкрайніх просторах знову запанувало насильство, там немає місця праву, самовдоволення і самозвеличення замінюють самоаналіз і самокритику. У "новій російській ідеї", яку путінізм несе у світ, відсутня ідея людини. Тому вона не може бути прийнята – і з огидою відкидається: Україною, слов'янством, Європою, людством.

Сьогодні можна сказати: слов'янський світ – це всі слов'янські народи за вирахуванням російського. Прага, Варшава, Київ – такі ж символи західної демократії, як Вашингтон, Лондон, Париж. Нинішня Росія - смертельний ворог цьому слов'янству.

Війна Росії проти України - це агресія Євразійської імперії проти слов'янського світу, слов'янської Європи.

Путін назавжди (в осяжному майбутньому) відокремив Росію, приречену бути Азіопою, від слов'янського світу, що встав на шлях європейської інтеграції. Чингіз-хану з ядерною зброєю немає місця за столом демократичних слов'янських народів. Тепер остаточно ясно, що традиційний російський панславізм є прикриття російської експансії і російської тиранії.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти