Тут буде пекло: наскільки ймовірне вторгнення Росії в Україну взимку

17 листопада 2021, 19:20
Росії не потрібно захоплювати українські території – їй потрібно, щоб у Києві сидів маріонетковий прокремлівський уряд.
Росії немає сенсу інтегрувати Україну до свого складу
Росії нема сенсу вести бойові дії, оскільки Україна і так дрейфує до її рук / УНІАН

Захід попереджає про високу ймовірність вторгнення Росії в Україну вже нинішньої зими. Ми ж завжди повинні бути готовими до того, що РФ почне таку операцію, тому що повернення України в лоно Російської імперії, яку відновлює Путін, – це головне завдання політики Москви. Відповідно, нас не повинно заскочити зненацька рішення Кремля про те, що прийшов час зробити це силовим способом.

Інша справа – чи готова і чи хоче Росія діяти так саме зараз.

Перш за все, слід зазначити, що у зв'язку з закінченням будівництва Північного потоку-2 цінність української ГТС значно знизилася. Якщо раніше Росія побоювалася вести бойові дії на українській території, щоб не пошкодити газопровід, то зараз ця загроза нівельована, тому що у РФ з'явився обхідний шлях для транспортування газу в Європу.

відео дня

У зв'язку з цим ризик вторгнення і військової операції на всій території України підвищується.

Однак, на мою думку, Росія зараз не готова вдиратися в Україну і не хоче робити цього зараз, але вона готується. Росія не зацікавлена в цьому настільки, наскільки була зацікавлена в 2014-2015 роках, тому що за час правління Порошенка і Зеленського відбувся сильний відкат рівня патріотизму, бажання захищати країну, а також прихильності західному вектору. Для чого Москві вести бойові дії, якщо країна і так дрейфує в її руки?

Тому загроза дестабілізації України Росією є, і правильно, що нас попереджають про можливе вторгнення. Але зараз ситуація така, що Росія може отримати Україну без бою, умовно кажучи, через рік. Навіщо їй воювати? За цей час у нас до влади можуть прийти нові люди, або свої погляди змінять ті, хто зараз біля керма, і Україна стане більш проросійською.

На жаль, наші західні партнери в більшості своїй підтримують такий дрейф України. Їм важливо зберегти спокій у своєму домі, їм не хочеться відволікатися на наші проблеми і витрачати на їх вирішення ресурси і нерви. Для США більш нагальною проблемою сьогодні є Китай, а Німеччина взагалі стала союзником Росії.

читайте такожПутін закладає для України бомбу уповільненої дії

Хіба що Великобританія, як і раніше, залишається прихильником ідеї самостійної і незалежної України, намагається підтримувати нашу країну і навіть заявляє, що готова направити сюди свій військовий контингент. Однак слід тверезо дивитися на речі: це не проявом доброти Великобританії – Британія просто в дуже жорсткій опозиції до російської політики, тому, безумовно, Лондон буде нас підтримувати.

Через це я не думаю, що Росія нападе на нас цієї зими, не бачу для цього передумов. Тому що війна – це завжди продовження політики іншими засобами. Якщо сьогодні можна вирішити політичні питання інакше, просто посадивши в Україні проросійський уряд, то навіщо Росії воювати?

читайте такожВійськова міць Росії як спосіб самогубства

З іншого боку, ходять чутки, що Путін важко хворий, і йому залишилося небагато. Тяжкохвора людина, якій жити залишилося мало, може піти на будь-які кроки для того, щоб залишитися в пам'яті народу людиною, яка відродила Російську імперію. Тоді діють не політичні і не економічні, а зовсім інші мотиви. Так само й Адольф Гітлер керувався якимсь своїм баченням і своєю манією величі. Все це важко аналізувати і прогнозувати.

Втім, якщо Росія зважиться на військову операцію проти України, то її не зупинить складність ведення бойових дій взимку. В цілому, якщо у тебе є валянки, шапки-вушанки, теплі грубки, теплі намети, забезпечений підвіз продовольства, зимового палива, то вести бойові дії взимку, коли немає морозу і сильних снігопадів, навіть легше, ніж влітку, тому що підмерзає ґрунт, дрібні річечки стають прохідними для піхоти, болота стають прохідними для танків, немає зелені, в якій можуть ховатися партизани, противник при цьому, як на долоні – його видно, а, значить, і легше знищити. Отже, фактор погодних умов – не найголовніший. Бездоріжжя немає, а прогноз погоди сприяє веденню бойових дій на Донбасі.

Якщо все-таки Путін почне військову операцію проти України, то першою її метою буде знищення Збройних сил України, тобто придушення будь-якого збройного опору. При цьому зовсім необов'язково йтиметься про захоплення нових українських територій Росією – це просто буде придушення будь-якого збройного опору. Можуть бути нанесені ракетні удари по наших базах, які знаходяться, наприклад, у Львівській області, і буде знищене угруповання військ, що знаходяться на Донбасі, а також угруповання, що забезпечує другий ешелон, прикриття.

читайте такожЧому Путін невразливий і при чому тут мрія про імперію

Якщо збройний опір України буде придушено, причому з особливою жорстокістю і численними жертвами, це посіє страх. Страх призведе до того, що знову піднімуть голови сепаратисти і почнуть влаштовувати "Харківську народну республіку", "Київську народну республіку" або щось ще. Також це призведе до того, що наші київські політики будуть згодні на будь-яких умовах зупинити бойові дії. Це для Росії найголовніше.

Росії не потрібно захоплювати території і тримати тут війська. Їй потрібно, щоб у Києві сидів маріонетковий прокремлівський уряд, який би діяв за вказівкою Москви. Кремль не збирається робити Україну областю Російської Федерації, приєднувати її або інтегрувати в РФ. У цьому немає великого сенсу. Подивіться, адже Білорусь не знаходиться у складі Росії, але яка різниця?

Росії потрібно, щоб відносини з Україною були в рамках співдружності незалежних держав або якоїсь нової форми, наприклад, союзної держави, яку вони оформили з Білоруссю і можуть туди залучити Україну з часом. Спочатку вони будуть дуже лояльні і не вимагатимуть втрати державності України. Для Росії головне, щоб у нас була проросійська політика, щоб знову почалося військово-технічне співробітництво, щоб наші заводи працювали на російську оборонку, щоб тут були присутні російські військові для захисту західних кордонів Росії, щоб у Києва не було західного вектора політики, щоб був скасований безвіз із ЄС…

А патріоти, волонтери та люди, які воювали на Донбасі, яких, безумовно, багато в Україні, мало що в цій ситуації зможуть вдіяти. Адже потрібно не тільки, щоб вони були. Ну, от я, наприклад, є – що я буду робити, візьму з сейфа автомат і піду на дорогу вбивати російських десантників, якщо вони висадяться в Києві? Один я довго не протримаюся, і це буде просто жертвопринесення, а не війна. На війні завжди є певні цілі. Для того, щоб всі ці люди могли спрацювати, потрібно, щоб ця сила була організована.

читайте такожЧи може початися світова війна через Україну

А тепер дайте відповідь на питання – чи є у нас такі лідери-патріоти, за якими піде маса людей, які воювали на Донбасі? Хоч один такий незаперечний авторитет? На жаль, таких немає. Жодного такого, як, скажімо, де Голль або Маннергейм. У нас немає безумовного політичного лідера і, тим більше, політичної сили, яка б могла цих людей організувати і сказати, в які штаби бігти, де патріотів організують в роти і батальйони, а потім всі вони дружно Росію перемелють і з'їдять із потрухами. Фізично ми цілком можемо це зробити з Росією, і для окупантів тут буде пекло і потік трун в Росію. Але, щоб здійснити це, у нас немає ні лідера, ні організації.

Юрій Касьянов, волонтер, блогер, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти