Важкі американські вибори президента

25 червня 2024, 08:10
511
Ні Байден, ні Трамп не знають, що робити з російсько-українською війною, а час минає, і Кремль користується.
Байден, Трамп, Україна
Байден і Трамп, війна в Україні / Колаж: Главред, фото: Білий дім, скріншот YouTube, УНІАН

Насамперед драматизм виборів президента США 2024 року полягає в тому, що обидва кандидати від демократичної та республіканської партій безнадійно старі й не можуть представляти найближче політичне майбутнє США. Отже, після виборів в Америці триватиме боротьба за владу в команді переможця президентських виборів. Бо старий президент найімовірніше боротиметься за життя, а не за політику.

Буде дуже неприємно, якщо президентська влада в США піде "українським шляхом" - формування фаворитизму і режиму особистої влади президента за рахунок "всихання" поділу влади і звуження славнозвісної американської демократії.

По-друге, як це не прикро, політичний і життєвий досвід обох кандидатів у президенти Байдена і Трампа не відповідає викликам Америці у внутрішній і зовнішній політиці. Тож, ані Байден, ані його політичний супротивник на виборах Трамп насправді не мають моделі політичного майбутнє Америки.

відео дня

Відповідно, вже зараз Вашингтон не знає місця України в американській геополітиці. Цим пояснюється неритмічне постачання Україні озброєння, скромне реальне фінансування та млява дипломатична політика до відчайдушних зусиль України знайти міжнародну підтримку.

Попри те, що український фактор став частиною передвиборчої боротьби, реально, ні Байден, ні Трамп не знає, що робити з російсько-українською війною, а час минає і Кремль користується відсутністю чіткої та плідної позиції кандидатів у президенти США. Звідси "розсіяна" миротворчість, якою "торгують" обидва кандидати.

Байден це приховує за личиною обережності та мудрості, а Трамп відверто займається демагогією і не приховує свого авантюризму, коли мова заходить про припинення російсько-української війни. Його цинічні відповіді, що він вирішить закінчення цієї страшної війни за кілька дні за рахунок інтересів України та компромісу Кремля викликає справедливо занепокоєння в Києві та Європі.

По-третє, вперше за довгі американські виборці сильно вагаються. Зрештою, результати виборів може вирішити не запекла і скандальна виборча компанія, а велика група вагаючихся і ситуативних виборців, які зроблять свій вибір прямо на виборчих дільницях.

Нарешті, найнебезпечніше почнеться відразу після виборів. Америка не знає, як реагувати на те, що, якщо один із кандидатів не визнає своєї поразки внаслідок виборів і закличе своїх прихильників до опору, як це зробив Трамп на минулих виборах, коли його запеклі прихильники, невдоволені виборами, штурмували і захопили Конгрес США. За роки після цієї події ні американська правоохоронна система, ні суди, ні громадська думка Америки так і не впоралися з адекватною оцінкою цього злочину. Тож заворушення після голосування можуть повторитися у великих масштабах, на превелике задоволення Кремля і Пекіна.

Хто такий Віктор Небоженко

Віктор Сергійович Небоженко (нар. 14 лютого 1953, Жмеринка) — український політолог, соціолог. Директор соціологічної служби "Український барометр". Кандидат філософських наук, пише Вікіпедія.

Працював в Інституті філософії Академії наук України, Інституті соціології Академії наук України.

У 1994-му брав участь в першій президентській кампанії екс-прем'єр-міністра України Леоніда Кучми.

З 2003-го — керівник соціологічної служби Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України, директор Соціологічної служби "Український барометр".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти