У Лукашенка набагато більше шансів стати Ахматом Кадировим, ніж його сином

23 грудня 2022, 19:25
Лукашенко остаточно програв кремлівцям ту гру, яку він вів з 1995 р., сподіваючись колись через "союзну державу" всістися на московський трон.
Путін, Лукашенко
У Лукашенка набагато більше шансів стати Ахматом Кадировим, ніж його сином, вважає Климовський / скріншот YouTube

Припинення переговорів з Москвою і капітуляція лукашенка.

Політика РФ щодо Білорусі ідентична політиці гітлерівської Німеччини щодо окупованої нею Чехії, що ідеально продемонстрував приїзд 19 грудня до Мінська людини, схожої на путіна.

У Москві дивляться на білорусів як на росіян, зіпсованих поляками і литовцями, подібно до того як в Берліні вважали чехів недоробленими німцями. Чехія в Третьому Рейху теж мала статус "союзної держави" у вигляді двох протекторатів – Чехії та Моравії. Тамтешні комуністи, слідуючи цьому німецькому розділу, теж називають себе компартією Чехії та Моравії.

відео дня

Німці не закликали чехів в свою армію і до участі у війні не залучали, на відміну від словаків, знаючи їх негативне ставлення до себе. За це обов'язком чехів було "кувати перемогу в тилу", забезпечуючи Рейх і Вермахт зброєю, продовольством і ширвжитком. Оскільки англо-американська авіація до Чехії долітала рідко, то вона була найспокійнішим місцем в Європі під час війни. Побут чехів після окупації не сильно змінився, за що вони до травня 1945 платили Рейху лояльністю.

Білорусь 2022 р. один в один схожа на окуповану Чехію 1939-45 рр. Лукашенко такий же номінальний президент, яким був Еміль Гаха. Але є дві відмінності - Гаха здав німцям Чехію вимушено, будучи залишеним усіма союзниками, і не метушився так під окупантами, як послужливо метушиться лукашенко, складаючи для них списки підприємств, готових поставляти свою продукцію російському Вермахту і Рейху. У Москві, дивлячись, як напередодні зустрічі він став на нараді рекламувати білоруські товари, зрозуміли, час м'ясомолочних воєн минув і лукашенко здав останні позиції.

Зараз у нього всього лише одна позиція – ми готові робити все, що накажуть, тільки не відправляйте половину мого колгоспу на війну. Лукашенко розуміє, що його абсолютна і відносна цінність для Кремля знаходиться в прямій залежності від числа працівників в його концтаборі. Коли у тебе в таборі 9 млн працівників – це один статус, а коли 2 млн, як у Кадирова, - зовсім інший. Але лукашенко не може стати другим Рамзаном, оскільки не може як той ефектно продавати Москві картинки, як він успішно утримує білорусів від повстання. Москва занадто добре обізнана про ситуацію і сприймає рух опору в Білорусі так само, як німці оцінювали чеський опір. Тому у лукашенка набагато більше шансів стати Ахматом Кадировим, ніж його сином, і виживати він вже може лише як покірний постачальник товарів і послуг.

Лукашенко остаточно програв кремлівцям ту гру, яку він вів з 1995 р., сподіваючись колись через "союзну державу" всістися на московський трон. Власне, метою візиту до Мінська особи, схожої на Путіна, і була остаточна інвентаризація економіки Білорусі та підписання з лукашенком уточненого плану постачання данини. Оскільки планується постачання не тільки молока і картоплі, для їхнього виробництва теж потрібні нафта і залізо, то Москва хотіла уточнити, скільки і чого треба лукашенку, щоб він план виконав. По суті, 19 грудня відбувалося виїзне засідання за погодженням плану для БРСР на 2023 р.

План погодили і начебто поки навіть в грошах, а не за радянською схемою – з колгоспу 100 т зерна, а за це йому 10 т солярки, запчастини до трактора і зарплати за штатно-посадовим розкладом. Голову колгоспу не зняли, через що він виголосив промову про те, як білоруські підприємства в 2023 р. будуть освоювати безрозмірний ринок РФ. У 1940 р в Чехії деякі теж пишалися, що вийшли на величезний ринок Рейху, що швидко зростає.

Духопідіймальна частина промови лукашенка зводилася до того, що для боротьби з британськими та українськими парашутистами будуть використовуватися російські ракети С-400 і "Іскандери". Оптимізму білорусам повинні були додати натяки лукашенка і путіна, що на них можуть стояти ядерні боєголовки.

Ювілейного вливання 30 грудня Білорусі в РФ не буде, через міжнародну недоцільність, попри величезне бажання Москви. Причина не стільки в голосі лукашенка в ООН, як в санкціях на нафтопродукти з РФ, які намічені на лютий. У Кремля є розрахунки, що лукашенко допоможе їх якось контрабандно обходити. Так що, на новорічну фотосесію в Москву він може летіти без побоювань бути отруєним на корпоративі в Кремлі. Він все ще потрібен Кремлю, як і ця фотосесія, щоб показати – в російському Рейху все як завжди і за планом – "Блакитний вогник" і старі пісні про головне.

Зустрічі двох диктаторів 19 грудня передував візит до Мінська шойгу, який разом з іншими події показав – чекати від Москви "різдвяного дива" з переговорами вже марно. У Москві твердо взяли курс на бліцкриг-2 в Україні і на велику війну на Кавказі, в яку хочуть залучити Іран. Для утримання Ірану від участі в ній з главою його МЗС 20 грудня в Йорданії терміново зустрічався Жозеп Боррель як глава МЗС всього ЄС.

Якщо з Тегераном все під безліччю питань, то з Москвою все вже ясно – переговори закінчилися. Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, виступаючи 19 грудня в Ризі на Балтійському саміті за участю глав урядів десяти країн, прямо закликав припинити будь-які переговори з Москвою до повного виведення нею військ з України. Його звернення вже починає працювати - Сенат США 22 грудня схвалив поправку Грема до держбюджету, яка передбачає конфіскацію грошей російського олігархату, заморожених в США, і їх передачу до бюджету України. У травні після заклику прем'єр-міністра Естонії Каї Каллас припинити телефонувати путіну, всі переговори з РФ теж були припинені, лаврова перестали пускати в Європу, і спецслужби РФ йшли на всілякі спецоперації і хитрощі, аби їх почати, але безрезультатно.

Заклик Сунака вже справив враження на Москву і путін зробив 22 грудня "підхід до преси", як це назвали в росЗМІ, щоб сказати, РФ не проти переговорів, але відібрану в українців землю повертати не збирається. Про море путін нічого не сказав, але очевидно, що теж не збирається. Тому той, хто дуже хоче пива і на море, повинен це врахувати. Особисто лукашенка "Велика сімка" теж попередила 22 грудня, що його чекають нові санкції, якщо він продовжить годувати і постачати армію РФ і дозволяти вести війну проти України з території Білорусі. Ці нові санкції можуть мати вигляд повного закриття кордонів ЄС з Білоруссю і їх результатом буде ізоляція Калінінградського анклаву на суші, після чого лукашенко і Кремлю стане вже не до контрабанди нафтопродуктами.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти