У окупантів з'явилася нова самохідна артустановка

16 вересня 2023, 19:56
737
Говорити про якийсь великий потенціал виробництва цих САМУ не доводиться.
2С31 "Відень"
2С31 "Вена" / фото: Вікіпедія

Це питання мені сьогодні було поставлено і на нього відповідаю - не катастрофа і навіть більше того.

Для багатьох така назва як "Вена" не настільки звична як Гіацинт, Нона-з, Мста-з та інші і це не дивно. Адже це не серійна САМУ.

САМУ - самохідна артилерійсько-мінометна установка. А сама 2С31 "Вена" бере своє коріння в далеких 1980-х, коли в СРСР вирішили замінити Нона-З чимось більш ефективним і сучасним. Так і народився на рубежі 80-90-х амбітний проект 2С31. Але, у зв'язку з розвалом СРСР не отримав належного розвитку.

відео дня

Відразу скажу, для 1990-х 2С31 була досить-таки передовою. Вона володіла непоганою для техніки пострадянської Росії автоматизованою системою управління наведенням і унікальним прицільним комплексом. Крім усього іншого, володіла гарматним обчислювальним комплексом.

Але, в серію дана САМУ так і не пішла. Тільки в 2010 російська армія замовила установчу партію, а на експорт вдалося поставити цю САМУ тільки в 2013, її замовив Азербайджан, в невеликій кількості - 13 од.

Тобто говорити про якийсь великий потенціал виробництві цих САМУ, ні, не доводиться.

З іншого боку, поява 2С31 говорить не стільки про можливість Росії її виробляти в достатній кількості для фронту, ні, навпаки. Дана техніка з'являється в зоні БД саме через брак самохідний артилерійських установок. Нестачі, що змушують виводити раритети.

А тому, 2С31 і справді, навіть за сучасними мірками дуже навіть непогана САМУ, правда, з усіма недоліками властивими даними установкам в питаннях бронювання, але. Навіть не дивлячись на свої плюси це не серійний, штучний продукт, що з'явилися в зоні БД як підтвердження дефіциту.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти