У Порошенка є шанси, поки народ не зрозуміє, що він повертається

22 жовтня 2021, 19:47
У Порошенка немає жодних шансів підвищити рейтинг. Народ хоче нових облич, і він в них не вписується.
Порошенко
Петро Порошенко навряд чи зможе наростити рейтинг / УНІАН

Теперішній рейтинг Слуги народу - це не те зниження, якому зраділи всі недоброзичливці. Їх рейтинг коливається залежно від того, хто і як опитує. Більше того, рейтингу партії як такого не існує - є тільки тінь, що відкидається від рейтингу Зеленського.

Тому говорити про падіння відверто рано. Причина серйозного зменшення абсолютно очевидна - ми бачимо масований медійний "наїзд" на Зеленського і його оточення (причому з різних сторін), що потрапляє в голови різного електорату. Тобто критикують в Росії і це чують ті, хто на неї орієнтується - на Донбасі і півдні України. Критикують Штати - і це чує "західна" публіка, не кажучи вже про те, що критикують СН і в Україні за шашні з олігархами, з якими нібито мали б борються.

Але це - коливання. Серйозне падіння буде, коли з'явиться або компромат, спрямований прямо на Зеленського, або спрацюють платіжки і ціни на комунальні послуги. Поки він б'є по площах - старі офшори не так сильно вражають українську публіку, яка звикла до всього. Нагадаємо, що Порошенко оформляв офшор під час Іловайського котла, і то - це не надто вдарило по його рейтингу.

відео дня

Теперішній рейтинг - це лише перша ластівка, на яку влада реагує нервово і непрофесійно. Підняти свій рейтинг вона може за рахунок тих же олігархів - наприклад, після чергового "наїзду" на Порошенка або когось ще, а також прийняття антиолігархічного закону, для електорального ядра Зеленського, яке не схильне думати і живе емоціями, це буде хорошим знаком.

Водночас у Порошенка немає жодних шансів підвищити рейтинг. Тому що поки він критикує владу, до нього ще доброзичливо ставляться, але рівно до тих пір, поки народ не зрозуміє, що він хоче повернутися.

Наш народ все ще хоче нових облич, але вже з досвідом держуправління. Як це виглядає - ніхто не знає, тому що люди хочуть чесних, не заплямованих, але з досвідом. І Порошенко під цей опис не підходить, а тому і шансів у нього жодних. При цьому якщо Разумков вийде з окопу і почне діяти, то його рейтинг почне рости. Але поки те, що він робить, підвищенню рейтингу не сприяє - йому потрібно визначитися, псує він стосунки із Зеленським чи ні.

читайте такожЯк тиском на Медведчука і Порошенка влада відкриває " ящик Пандори"У свою чергу, Юлія Тимошенко може наростити 2-3% рейтингу на темі тарифів, так як вона давно в ній вариться і, як не крути, позиціонується як фахівець. ОПЗЖ чекає зростання тільки в разі, якщо у них відбудуться структурні зміни - тобто, якщо Бойко і Льовочкін публічно розплюються з Медведчуком і Рабіновичем. До слова, історія з Ківою - це ті бульбашки, які спливають на поверхню, коли всередині вирує. Адже їхній електорат вимагає того, щоб всі ходили строєм і рівно, і поки у них розбрід і хитання, нарощувати рейтинги буде складно.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти