У Путіна лишився єдиний спосіб уникнути Гааги – вмерти

17 березня 2023, 19:59
Після видачі ордеру на арешт Путіна він стає ласим шматочком для свого оточення, яке намагатиметься видати його в обмін на гарантії для себе.
Видача ордера на арешта Путіна, на думку Кочеткова, створить великі проблеми для хазяїна Кремля
Путін може уникнути Гааги, лише якщо помре, вважає Кочетков / Коллаж kremlin.ru, flickr.com, скриншот

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна, якого підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року. І поява такого ордеру була абсолютно прогнозованою, адже якщо порушена справа, то, звісно, будуть і слідчі дії. Ордер на арешт якраз і є однією зі слідчих дій.

Видача ордеру не передбачає обов’язковий вирок Путіну. Це означає, що потрібно затримати людину, допитати, записати її свідчення, а далі триватиме процес. Тобто це ще не в’язниця, не пожиттєве ув’язнення – нічого подібного. Це перший необхідний крок.

Втім, є момент, який важливо мати на увазі. Росія не підписалася під Римським статутом, а, відповідно, не визнає Гааги. Але є 155 країн, які підписали Римський статут, і це провідні країни світу. Відтак, у жодну з цих країн Путін уже з візитом приїхати не зможе. Бо попри те, що він має президентський імунітет, тепер є ордер на його арешт, тож з усіх провідних країн світу його видадуть.

відео дня

Більше того, навіть лідери тих країн, які не підписали Римський статут, тричі подумають, чи спілкуватися з Путіним. Адже можна отримати запрошення до Гааги, якщо мати з ним справи. Це стосується Ірану, деяких пострадянських країн, країн ОДКБ, які зараз на роздоріжжі.

Тож для Путіна після видачі цього ордера виникнуть певні проблеми.

Крім того, ордер виданий через справу, що стосується саме незаконного вивезення дітей з території України до Росії, а це дуже переконлива справа. Якщо загибель мирних громадян, неспровокований напад, використання невибіркової зброї, тобто ракет, які не можуть вражати точкові цілі, а б’ють по великим площам – це теж злочини, але все, що стосується дітей, є просто кричущим злочином, на який обов’язково реагуватимуть у цивілізованому світі. Навіть у Китаї.

Тобто обраний дуже точний і влучний епізод, за який виписаний ордер.

Юридичних наслідків цього рішення сьогодні не буде, але завтра вони цілком можливі. Оскільки зараз, після цього ордера на арешт, Путін перетворюється з президента на певний актив, який його оточення може використати. Тепер воно може схопити Путіна, передати суду і отримати певне послаблення для себе особисто. Тепер Путін стає ласим шматочком для свого оточення, яке може використати його задля забезпечення власної безпеки. Це принципово важливо.

Ну, і той факт, що війна не закінчена, а такий ордер уже виданий, є свідченням того, що таки Україна рухається правильним шляхом, і цивілізований світ разом із нею. А перемогти весь цивілізований світ неможливо.

Тепер у Путіна одна дорога – в кремлівську стіну. Там таких диктаторів, як правило, і ховають. Або поруч, як Сталіна. Туди йому й дорога. Путін уже фактично одним копитом у кремлівській стіні.

Тож у Путіна лишається єдиний спосіб сховатися від гаазького правосуддя – вмерти. Природною смертю чи неприродною. Інших варіантів у нього вже не лишається.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти