У Путіна заготовлена багатоходівка, і він буде тиснути на Європу до останнього

12 листопада 2021, 07:57
Поки мігранти тиснуть на Євросоюз за допомогою білоруських спецслужб, Російська Федерація вимагає політичних преференцій.
Путін, Лукашенко
Міграційна криза, розпочата Лукашенком у Білорусі, вигідна для Путіна / Reuters

Силовий сценарій між Білоруссю і Польщею малоімовірний, тому що сенс міграційної кризи не в тому, щоб увірватися в Польщу і почати війну з НАТО. Тим більше, що Брюссель сьогодні безголовий і без Меркель там нікому подумати над тим, що робити далі.

Путін чекає, коли до нього прийде керівництво Євросоюзу, щоб виставити їм свої вимоги, а Лукашенко тут просто Виконавець. Апофеозом цієї міграційної кризи може стати збройна провокація, природно - з кровопролиттям, якщо мігранти підуть на реальний штурм кордону.

Росія не стане користуватися польським кордоном, тому що силовики Росії або Білорусі не підуть на територію Польщі, а тому туди поженуть мігрантів. І якщо вони прорвуть кордон, поляки будуть змушені застосувати зброю. І оскільки Польща по суті захищає не тільки державний кордон, а й Євросоюзу, для ЄС цей інцидент може стати серйозною іміджевою втратою. І вийде дисонанс, оскільки виглядатиме так, що Європа приймає біженців з півдня, але не зі сходу. І цим дисонансом вже успішно користується російська пропаганда, називаючи ЄС європейськими фашистами.

відео дня

Загалом цим Росія реалізує одразу два сценарії, тому що одна гібридна війна прихована іншою. Адже поки мігранти тиснуть на Євросоюз за допомогою білоруських спецслужб, Російська Федерація здійснює сценарій прихованого аншлюсу Білорусі.

Адже якщо на кордоні з Білоруссю з'явилася російська техніка, це закінчиться тим, що в результаті перестрілки на кордоні Росія введе війська "для допомоги братньому народу", але назад їх вже не виведе, чим припре Лукашенка до стінки з огляду на те, що він підписав договір про союзну державу.

Тобто фактично Лукашенко риє собі політичну могилу. Адже у Путіна заготовлена багатоходівка і Україна в ній - остання в списку.

Але на Україні може відбитися фінал цієї кризи. Адже коли протистояння з Європою буде закінчене і мігранти стануть Білорусі не потрібні, їх потрібно буде кудись дівати. Сумніваюся, що Росія буде вивозити їх назад літаками, як вона це робить зараз, тому цей натовп можуть запросто повернути в бік України.

Росія буде тиснути на Європу до останнього, поки не доб'ється преференцій. І якщо у Путіна вдасться хоча б один з двох сценаріїв - або аншлюс Білорусі, або домовленість з Брюсселем на умовах Росії (тут може йти мова і про Північний потік-2, і зняття санкцій, визнання Криму і т.д.), то це окрилить Путіна і він застосує ту ж операцію до нас.

читайте такожПлан Кремля: спочатку "замикаємо" газ на СП-2, а потім шантажуємо "європейських друзів"А якщо на той час він підпише договір з Білоруссю, то тоді проти нас вже буде єдина держава, яка почне штурм українських кордонів. Причому політичними преференціями для припинення штурму може стати, наприклад, виконання Мінських домовленостей на умовах Росії.

У будь-якому випадку, поки мігранти потрібні на польському кордоні, в України є часовий люфт, протягом якого Україні потрібно зміцнювати свої кордони і розробляти операцію з упіймання незаконних мігрантів. Тому що одна справа, коли людина просить статус біженця, і зовсім інша - коли він незаконно перетинає кордон.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти