У США два можливі плани щодо війни з РФ, один із них – не на користь України

24 травня 2022, 15:29
Байден рятуватиме свій рейтинг за рахунок зовнішніх успіхів, а саме – за рахунок війни в Україні. Адже щодо війни з РФ в американському суспільстві консенсус.
У США два можливі плани щодо України, один з них не на нашу користь
Байден рятуватиме свій рейтинг, намагаючись отримати статус миротворця у війні України і РФ / Reuters

Рейтинг Байдена впав у травні до рекордного мінімуму – 39%, за даними соціологічного опитування Associated Press. Отримані дані відображають роздратування американських громадян через цілу низку проблем, починаючи з інфляції, насильства із застосуванням вогнепальної зброї, раптової нестачі дитячого харчування і закінчуючи пандемією.

У поточному місяці за обраний президентом США курс висловилися лише двоє з десяти опитаних. Рейтинг схвалення Байдена складає всього 39% серед американців, а його несхвалення – 55%; 18% американців вважають, що політика Байдена більше допомогла, ніж нашкодила економіці (24% у березні), при цьому 51% вважає, що дії Байдена, швидше, завдали їй шкоди, ніж принесли користь; політику Байдена щодо Росії після початку спецоперації на Україні схвалюють 45% респондентів.

Це – одна з причин, чому допомога Україні затягується.

відео дня

У листопаді вибори в Конгрес, де демократи можуть втратити, як мінімум, контроль над Сенатом, де у них і так перевага в один голос, а точніше – 50+1.

Суттєвих змін в економічній ситуації всередині США не передбачається. Відповідно, демократам потрібні будуть зовнішні успіхи. У питанні протистояння України вторгненню Росії в суспільстві консенсус.

Зеленський має більшу популярність і рівень довіри, ніж Байден.

Відповідно, сьогодні розглядаються наступні опції.

читайте такожХаракірі Росії: як Путін війною в Україні спускає в каналізацію всю РФ

Негативний для нас варіант. До серпня-вересня ситуація на фронтах остаточно устаканиться, і почнуться переговори про "болючі компроміси" з метою підписати умовний Мінськ-3. На той час, передбачається, будуть окуповані Донецька і Луганська області. Будуть спроби наступу на Миколаїв і створення коридору в Придністров'ї. Залежно від успіхів Росії (в чому дуже сумніваюся) можливі її спроби або шантаж включити Херсонську область до складу РФ. Кремль буде цим шантажувати і пропонувати визнати анексію Криму і незалежність "ЛДНР".

Загроза економічного колапсу, майбутній опалювальний сезон, нестача пального і газу – такими будуть аргументи Кремля.

Нагадаю, що після зустрічі Байдена з Путіним у Женеві, недофюрер випромінював оптимізм і заявив, що за Мінськими угодами з Байденом у нього немає розбіжностей. І на Зеленського чинився колосальний тиск і з боку Вашингтона, і з боку Німеччини та Франції в рамках нормандського формату щодо його реалізації.

Чим все закінчилося – знаємо.

читайте такожБратський народ: чому Росія не зможе нічого вдіяти з інтеграцією Польщі та України

Байден підписав закон про виділення 40 млрд доларів допомоги Україні. Хоча там є свої нюанси. Країни G7 також ухвалили рішення виділити 18 млрд доларів допомоги на відновлення України. Але все це мінімум на півроку. Виділяють реально дуже повільно для "підтримки штанів" в економіці і стримування росіян. Але поки що військової допомоги не вистачає на те, щоб Україна могла перейти в контрнаступ, і на Донбасі перевага в живій силі і озброєнні, як і раніше, на боці окупантів. Російські війська повільно, але просуваються, намагаючись захопити Лисичанськ і Сєвєродонецьк. У перспективі – Краматорськ.

Залежно від того, якою буде ситуація до серпня, розглядатиметься можливість переходу до плану Б.

читайте такожП'ять висновків азіатського турне Джо Байдена: чи готуватися Україні до забуття

Позитивний для нас варіант, або план Б. Якщо ЗСУ до того моменту вистоять і не дозволять окупувати повністю Донбас, а також припинять спроби наступу на Миколаїв і далі Одесу (з моря це неможливо), то обсяг допомоги в озброєннях різко зросте. До того ж, Великобританія і Польща будуть продовжувати надавати допомогу, і цього може бути достатньо для досягнення цих завдань.

І тоді в серпні-вересні, накопичивши достатньо ресурсів у військовій силі, підготувавши знову мобілізованих бійців і укомплектувавши їх необхідним озброєнням, ЗСУ перейдуть у контрнаступ на Донбасі, реально кардинально змінивши ситуацію.

читайте такожСпроба злити Україну Путіну провалилася: чому біситься Франція

До кінця жовтня при такому варіанті подій, намагаючись уникнути розгрому залишків боєздатних частин РФ, Путін буде змушений піти на переговори з Києвом. І тоді відведення військ на позиції до 23 лютого 2022 року може стати реальністю.

Експорт українського зерна буде відновлений, що сприятливо позначиться на ситуації з продовольством. Загроза голоду буде ліквідована.

В результаті – залік Байдену. Після закінчення активних бойових дій ціни на енергоносії також підуть вниз, що стане ще одним плюсом.

Поставки американського газу в ЄС збільшаться – ще один бонус у тих штатах, де позиції демократів похитнулися, але в 2020-му наблизилися до паритету (Техас, наприклад, є дуже важливим штатом і лідером із видобутку сланцевого газу і нафти).

читайте такожСвіт був готовий віддати Україну Росії, або Чому Путін почав війну

У будь-якому випадку, Байден намагатиметься отримати статус миротворця. Або за наш рахунок зі збереженням морди обличчя Путіна (план А), або шляхом посилення підтримки України, успіхи якої у відображенні агресії йому можна буде піднести як свою перемогу (план Б).

В цьому і полягає суть real politik.

Тож віримо в ЗСУ!

Другий варіант все-таки вважаю більш вірогідним. Тому є підтвердження.

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти