В України у війні проти Росії є суттєва перевага

5 квітня 2022, 15:15
Політичне завдання Росії стислося до "звільнимо Донбас", і це — максимум, на який зараз може розраховувати Кремль.
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський заявив, що зустрічі з Путіним може і не бути / Офіс президента

Зеленський заявив, що, можливо, особистої зустрічі між ним і Путіним не буде. Проте, переговори потрібно продовжувати при будь-якій ситуації. При цьому він вважає, що відразу за всіма пунктами домовитися не вдасться, але потрібно працювати над цим.

У настільки динамічній обстановці все змінюється настільки швидко, що вже через пару днів можуть прозвучати зовсім інші заяви. Тому спиратися на ті чи інші слова немає ніякого сенсу, проте поточну динаміку по ним можна відстежувати.

Поки обидві сторони не готові ні на які поступки, вважаючи за краще спертися на результати бойових зіткнень. Завдання майбутньої битви на Донбасі залишається колишнім — нанесення військової поразки силам противника до повної неможливості продовжувати бойові дії в колишньому форматі. У Росії більше військових ресурсів, але ЗСУ знаходяться в обороні на досить укріплених позиціях.

відео дня

При цьому перевага російських військ не настільки велика, щоб проводити мобільні операції по охопленню на великій території — власне, вимушений відхід з півночі України якраз і говорить про те, що сил мало. Тому найбільш імовірний характер битви — банальна м'ясорубка за лекалами початку 20 століття. Переможець буде ослаблений настільки, що скористатися плодами перемоги для нього буде вкрай важко, принаймні відразу після завершення битви.

Однак тут якраз в України є суттєва перевага: у разі взаємного виснаження той, хто зуміє першим відновити сили, і стане в кінцевому підсумку диктувати умови. Україна вже в стані мобілізації, у неї є діючий резерв, вона може в короткі терміни відновити боєздатність армії. Для Росії ситуація в цьому сенсі істотно інша: вона навіть не приступала до мобілізації, а перекинути залишки армії з інших регіонів — це час, причому досить великий. Не кажучи вже про зростаючі ризики там, де армія буде перекинута на схід.

читайте такожРосія може атакувати Україну навіть після мирного договору-ЗеленськийСудячи з усього, Київ розраховує на те, що до кінця квітня, коли стане приблизно зрозуміло, яким вимальовується підсумок боротьби на Сході, і можна буде переходити до переговорів. Навіть у разі військової перемоги Росії вона буде ослаблена настільки, що умови мирної угоди будуть кращими для Києва, ніж ті, що висуваються зараз. Якщо ж військовим підсумком стане поразка російських військ, то угода буде виглядати ще краще для України.

Які ідеї у російського командування в цій ситуації, сказати складно. Політичне завдання стислося до "звільнимо Донбас", і будемо відверті — це максимум, на що зараз може розраховувати Кремль. Тим більше, що вождю ось-ось потрібно буде виходити перед розфарбованим фанерним ящиком на Красній площі і розповідати про досягнуту перемогу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти