Удар по Україні дронами-камікадзе: кілька дуже важливих моментів

19 грудня 2022, 19:20
Запуск дронів-камікадзе здійснювався зі східного узбережжя Азовського моря. Метою, очевидно, був саме Київ.
Дрон Shahed-136
Коваленко розповів, що стоїть за застосуванням Shahed-136 по Україні / Фото - Mil.gov.ua

Щодо сьогоднішньго застосування Shahed-136 по Україні кілька дуже важливих моментів.

Був застосований, умовно назвемо його так, рій, для прориву ППО України. Роєм стали 35 дронів, 30 з яких було знищено, 15 в межах міста і безпосередньо над Києвом, 5 прорвалися.

Фактично, ефективність нальоту склала близько 15%, протидія ППО 85%. У попередні рази таке масове застосування Shahed-136 не здійснювалося, до умовного отримання нової партії. Використовувалося 5, 10, 13 і десь стільки ж БПЛА. Прорив ППО при цьому був або нульовий, або гранично низький.

відео дня

Запуск дронів-камікадзе здійснювався зі східного узбережжя Азовського моря. Метою, очевидно, був саме Київ. Але, чому не з території РБ, звідки підліт до Києва значно менший за часом і ефективність удару, на перший погляд, повинна бути вищою... Або?

Сьогодні вранці в Києві було -9°, але ж, здавалося б, в мороз паливна система Shahed-136 не працює ефективно і схильна до відмов? Виходить, що це не так?

Насправді так. Ось тільки є кілька дуже важливих нюансів, пов'язаних саме з новою партією цих дронів.

Нагадаю, що перші Shahed-136, отримані Росією, мали виключно інерційну навігаційну систему, оскільки ВПК Ірану гранично обмежений технологіями. Це не давало їм високої точності і обмежувало ефективну дальність застосування.

Деякий час по тому збиті Shahed-136 вже мали блоки ГЛОНАСС, що говорило про проведення модернізації даних БПЛА і поліпшення їх точності та ефективної дальності застосування. Тобто, Росія проводить регулярну модернізацію іранських дронів.

Виробництво дронів Shahed-136 в Ірані - це не серійне потокове виробництво, а ручна праця, що дозволяє в середньому 50 БПЛА на місяць. Отримуючи нові партії БПЛА, Росія почала не відразу їхнє застосування, а, найімовірніше, модернізацію - підготовку до зимового періоду.

Не виключаю, що сьогоднішній удар по Україні саме Shahed-136 був, по-перше, перевіркою одного з напрямків прориву ППО за допомогою дронів. По-друге, повноцінним бойовим випробуванням модернізованих версій в мороз і на великих відстанях.

Виходячи з результатів, ефективність всіх цих зусиль склала 15%.

Скажімо так. З урахуванням того, що за сьогодні був знищений практично місячний потенціал виробництва Shahed-136 в Ірані, при витратах ресурсу на модернізацію, всі ці рефлексії мають вельми сумнівний ККД.

Слава ППО України!

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти