Удари навряд чи вплинуть на можливості Ірану постачати зброю Росії

31 січня 2023, 08:28
Удари по базі в Ісфахані і на сході Сирії не виходять за рамки звичних дій Ізраїлю і США.
Іран
Прапор Ірану / pixabay.com

По Ірану. Спеціально нічого не коментував, тому що всі як з розуму посходили: купа спекуляцій, хайпу і маси неперевіреної інформації з анонімних тг-каналів і твіттерів.

Тепер за фактами.

1. Був один напад на військовий об'єкт в Ірані - авіабазу в Ісфахані. Як це зробили, поки незрозуміло, за однією версією - літаки і ударні БПЛА з зовнішнього повітряного простору, за іншою - менш наворочені міні-БПЛА, запущені з території самого Ірану. Жертв ніби як немає. А вранці був авіаудар по колоні вантажівок на кордоні Сирії та Іраку. Це класичний маршрут, яким Іран користується для постачання своїх проксі-сил у Сирії та Лівані.

відео дня

2. Масштаби події незначні. У всякому разі, значно менші, ніж подібні диверсії в липні 2021 року на ядерному об'єкті в Натанзі або січневий напад на базу в Керманшасі в 2022-му. Судячи з усього, пошкодження не надто масштабні, так і не зрозуміло, що саме було пошкоджено, і що було на тій авіабазі - БПЛА, літаки, комплектуючі для ракет. Версій багато, інформації немає, тому залишається додумувати. Дуже багато всього Іран звик розміщувати під землею, якраз через подібні атаки.

3. Такі речі відбуваються досить часто, так як Ізраїль і Іран багато років ведуть непряму проксі-війну, а в особливо гострій формі - після 2018 року, коли адміністрація Д.Трампа забила на ядерні переговори і перейшла до тактики активного стримування і військово-економічного тиску в тісній зв'язці з Ізраїлем.

3. Ніякої війни з Іраном поки що не передбачається. Удари по базі в Ісфахані і на сході Сирії не виходять за рамки звичних дій Ізраїлю і США. Крім того, ці удари скоріше використовуються як попередження і елемент схиляння Ірану до поступок і переговорів, а не до оголошення війни в регіональних масштабах, до якої союзники в регіоні не готові.

4. Удари навряд чи вплинуть на можливості Ірану постачати зброю Росії. Точковий удар по одній базі не нейтралізує їх потенціал або арсенали зброї.

5. Активізація США та Ізраїлю на іранському напрямку може бути пов'язана з трьома речами. Перше - повернення до влади в Ізраїлі Нетаньяху, головного лобіста силового вирішення "іранського питання". Друге - розширення Іраном географії військового експорту, що не входить в інтереси США та Ізраїлю. Відповідно, робляться спроби тиску на Іран з метою попередити його не постачати зброю за кордон противникам Заходу. З моєї точки зору, нічні удари по Ісфахану - якраз з категорії попереджувального сигналу з демонстрацією можливостей наносити такі удари, в тому числі, потенційно, за участю самих іранців, завербованих розвідкою. Третє - спроби США намацати "план Б" по Ірану на тлі провалу "ядерних переговорів". Цей план повинен включати більш активне військове стримування, але при цьому уникає відкритої війни.

6. Удари ніяк не позначаться на ситуації з протестами. По-перше, протестів осіннього масштабу там зараз немає. По-друге, іранців ці події не особливо стурбували, вони звикли до такого. По-третє, історично, зовнішній напад на Іран зазвичай об'єднував населення і мобілізував його навколо центру, а не навпаки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти