Нам вигідно розв'язати питання Придністров'я вже зараз

26 лютого 2023, 19:20
Росія вкладає шалені гроші в розгойдування ситуації в Молдові, розуміючи, що це безглуздий і свідомо програшний захід.
Олег Жданов, Придністров'я
Україна може вирішити питання Придністров'я, вважає Жданов / УНІАН, скріншот YouTube

Як би парадоксально це не звучало, але

щоб там почалася якась заварушка. Тому що в цьому випадку керівництво Молдови може звернутися до України за допомогою, а у нас достатньо сил і засобів, щоб однією військовою операцією, одним махом вирішити питання Придністров'я – демілітаризувати його, просто увійти і роззброїти російське угруповання військ.

Взагалі, я б навіть не говорив про відкриття другого фронту. Росія вкладає шалені гроші в розгойдування ситуації в Молдові, розуміючи, що це безглузда і свідомо програшна затія, тому що російські війська не змогли пробити ні сухопутного коридору, ні морського коридору до Придністров'я. Висадка російського десанту в районі Одеси або Білгород-Дністровського не відбулася, від Вознесенська їх відкинули, а зараз із правого берега Дніпра їх взагалі викинули.

відео дня

Росія сподівається, використовуючи важке економічне становище Молдови, через опозицію розгойдати там ситуацію, щоб відбулися нові вибори, а нинішні президент і парламент пішли у відставку. Тоді б на дострокових виборах РФ привела б до влади проросійського кандидата або сформувала б проросійський парламент. Зараз опозиція виводить людей у зв'язку з високими тарифами ЖКГ. Привівши до влади проросійського політика, РФ хоче вимагати від України або Румунії укладення договору сервітуту, тобто надання коридору для виходу назовні, тому що Молдова є анклавом між Україною і Румунією.

Ось що робить Росія. Про жодне відкриття другого фронту не йдеться.

Що стосується спроби захоплення аеропорту, то, швидше за все, це може розглядатися як терористичний акт із боку російських військових, що знаходяться в Придністров'ї, щоб не дати можливості перекидати повітряним шляхом сили безпеки або спецназ з якої-небудь країни, яка захоче допомогти Молдові. Ми можемо увійти сухопутним шляхом, у нас сухопутний кордон. А для того, щоб зберегти уряд і убезпечити президента Майю Санду, Румунія може перекинути свій спецназ літаками до Кишинева. Або, припустимо, американські десантники, які стоять у Польщі, не під прапором НАТО, а під прапором США на офіційне прохання Молдови можуть бути перекинуті до Кишинева.

Але те, що зараз Росія намагається розгойдати ситуацію, нам вигідно тим, що ми можемо вирішити питання Придністров'я. Все одно рано чи пізно це доведеться зробити, не зараз, так після перемоги. Цей анклав потрібно буде демілітаризувати, а без озброєння росіяни там нічого не зможуть зробити. На цьому вся їхня влада закінчиться. Плюс присутність іноземних громадян на території Молдови – зрозуміло, їх депортують до Російської Федерації.

Нам вигідно розв'язати питання Придністров'я вже зараз, оскільки, якщо ми зараз демілітаризуємо цю територію, ми отримаємо масу вільних військ, які ми тримаємо на кордоні з Придністров'ям і які кинемо на Донбас.

Немає лиха без добра. Росія навіть тут, не розуміючи ситуації або не бажаючи її розуміти, розгойдуючи ситуацію в Молдові, може привести до того, що ми ще й отримаємо вигоду від цього. З одного боку, ми ліквідуємо цей російський анклав, цю пухлину, а з іншого – вивільнимо свої війська, які перекинемо на схід. Поки що ми змушені тримати їх на кордоні з Придністров'ям з першого дня вторгнення російських військ в Україну.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти