Україна не може стояти за цією атакою на Кремль

5 травня 2023, 08:19оновлено 25 листопада 2023, 15:43
Найбільш правдоподібною виглядає версія про те, що це була провокація самого Кремля.
Україна не може стояти за цією атакою на Кремль
Росія сама обстріляла Кремль / Колаж: Главред, фото: ОП, скріншот

Технічно в України є можливості завдати подібного удару – є засоби ураження з таким радіусом дії, тобто здатні дістати до Кремля. От тільки навіщо? Тут питання доцільності такого удару. Немає сенсу витрачати безпілотники, час і зусилля, щоб виконати сумнівну з військової точки зору операцію – вдарити по куполу Сенатського палацу Кремля. Україні краще витратити ці безпілотники на знищення паливного складу або літака, які є військовими об'єктами. Тому немає питань до цілей атак у Севастополі, на Тамані, в Брянській області.

Може, безпілотники просто не долетіли до військового об'єкта? Теж навряд чи, адже там жодних військових об'єктів, крім цар-гармати, немає, принаймні допоки на Червону площу не вийшли колони військової техніки на парад, і поки там не з'явилося військово-політичне керівництво Росії – все це також є легітимними військовими цілями.

відео дня

Тому я більше схиляюся до інших версій того, що сталося.

По-перше, це цілком могло бути результатом дій російських партизанів, які суто "по приколу" спробували перевірити систему ППО Кремля – вона не спрацювала.

По-друге, найбільш правдоподібною виглядає версія про те, що це була провокація самого Кремля.

У цієї провокації могли бути різні цілі. Перша – скасування параду 9 травня, посилаючись на можливість атак на Кремль. Якщо російська влада просто вирішила скасувати парад, бо там дехто наклав у штани і боїться вийти на Красну площу, йому потрібна вагома причина, щоб зробити це. Удар по Кремлю – цілком вагома причина. Влаштувавши атаку безпілотниками на Кремль, організатори провокації показали, що Україна вже може дістати до Красної площі, тому всі заходи з нагоди 9 травня скасовуються. От тільки ми і без цієї "акції" вже давно дали зрозуміти, що дістаємо далеко вглиб території РФ. Нам немає сенсу доводити, що ми можемо дістати до Москви, якщо ми дотягнулися до Енгельса.

Друга – створення приводу для завдання удару Росією по українських об'єктах, припустимо, по Верховній Раді, Офісу президента тощо, тобто для великої ракетної атаки. У росіян зараз є можливість влаштувати масований ракетний удар – на даний момент у них є більше 50 ракет, і цю кількість вони можуть збільшити до сотні, щоб ближче до 9 травня вдарити по Україні ракетами, сказавши, що, мовляв, це відповідь на те, що українці зазіхнули на російську "курку" на вежах.

Україна не може стояти за цією атакою на Кремль, оскільки немає військової доцільності таких дій.

Роман Світан, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти