Україна примиряє антагоністів – США і Китай: чому Росія даремно розраховує на Піднебесну

7 квітня 2022, 08:56
У Росії закінчуються ракети, якими вона атакує Україну, і вона звернулася до Китаю з проханням продати їй ракети, але Пекін відмовив.
Тільки через Китай Росія зберігає доступ до сучасних технологій
Китай відмовився продавати Росії ракети для війни проти України / Reuters

Позиція Піднебесної в умовах російської агресії проти України є ключовою. Китай – фактично єдине "пляшкове горлечко", через яке недоімперія зберігає доступ до сучасних технологій і фінансів.

Свіжий приклад. У Росії закінчуються ракети, якими вона атакує Україну. Сама вона їх виробляти не може, бо скрізь – заборонені нині західні комплектуючі. Та й довго це. Тому РФ звернулася до КНДР і Китаю з проханням продати їй ракети, благо там є взаємозамінність. Так от Північна Корея, зрозуміло, погодилася, а Китай відмовився.

При цьому Китай постійно підкреслює свою власну думку і оцінки щодо війни проти України, а також виступає категорично проти тиску США, який вони на Китай чинять, змушуючи його визначитися. У китайських ЗМІ вистачає публікацій, повністю списаних із російських пропагандистських джерел – там Росія у своєму праві, зміцнює свою безпеку, якій загрожує НАТО.

відео дня

читайте такожВійна Росії в Україні вигідна Китаю, або як Путін за Піднебесну робить всю брудну роботу

Але є й інші. Днями в англомовній гонконгській газеті "South China Morning Post" (Гонконг – це спеціальний адміністративний район Китаю) з'явилася стаття зі знаковим підзаголовком: "Післявоєнне відновлення економіки України може стати основою для американо-китайського співробітництва". І це " Ж-ж-ж!" явно не просто так.

Я вам більше скажу. В Україні існує пул представників великих міжнародних інвесторів. Частина з них працює з США, частина орієнтована на Китай. І вони стверджують, що готові знайти прийнятну форму співпраці для роботи в Україні.

читайте такожСтерв'ятник в очікуванні: яку гру щодо Росії веде Китай

Україна – країна фантастичних можливостей, якщо вона здатна змусити взаємодіяти таких принципових антагоністів як США і Китай. І наша дипломатія повинна послідовно розвивати цю вкрай потрібну і перспективну тему.

Олександр Кочетков, політичний аналітик

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти