Україна намагається звільнитися від гачка, на якому висить

2 лютого 2022, 06:30
Захід тисне на Україну, і переглядом Мінських угод Україна намагається виграти собі час.
Олексій Данилов
Секретар РНБО Олексій Данилов закликав до перепідписання Мінських угод / УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов у одному з недавніх інтерв'ю заявив, що виконання Україною Мінських угод в їх нинішньому вигляді призведе до руйнування країни і тому необхідно провести нові переговори, де і підписати новий документ.

Першорядна причина таких заяв у тому, що Захід тисне на Україну з метою виконання Мінських угод, оскільки низка країн переслідує в цьому особистий інтерес. Україна, яка розуміє, що відмовитися від них не може, оскільки це Міжнародний договір (хоча він не ратифікований парламентом і необов'язковий до виконання) виявляється перед вибором - або їх виконувати, або наполягати на їх перепідписанні, перевертаючи дошку і повертаючись до виконання Будапештського меморандуму - гарантій безпеки, які також підписували США і Великобританія.

Тому логіка зрозуміла, тому що цим Україна може і далі відтягувати час. Адже Зеленський навряд чи вирішиться, оскільки розуміє, що у нього є великі ризики дестабілізації влади. Тому що базове питання - питання безпеки - досі не вирішене, та й 300 голосів у парламенті, необхідних для внесення змін до Конституції, теж немає.

відео дня

Але поки Україна буде намагатися змінити фокус, у цей момент у Росії можуть здати нерви і вона може визнати "ЛДНР", після чого Мінські угоди втратять свою силу і тоді Україна звільниться від гачка, на якому висить. Тим більше, що ці дві "республіки" Росія і так поступово інтегрує в свою систему, то видаючи укази про "соціальну допомогу", то даючи їм можливість підприємствам на непідконтрольних територіях брати участь в тендерах і т. д.

Росія, як і захід, буде проти перепідписання, тому що вони хочуть, щоб у разі виконання "Мінська, в Україні з'явилися передумови для розвалу держави, і одночасно причини для зняття санкцій з РФ.

читайте такожМир з Росією НеможливийАле після того, як до України масово почалися поставки озброєння і сформувалася коаліція союзників, ймовірність тиску з боку Росії різко знизилася і масового вторгнення, яким Росія могла б спробувати змусити Україну виконати умови Мінських угод, поки не буде. Тим більше, що Росія усвідомлює, що в такому випадку труни підуть косяками в РФ, а до таких глобальних жертв не готові ні самі росіяни, ні їх армія.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти