Якщо Путін розпочне війну, то на нього в Україні чекає "кривава лазня"

1 листопада 2021, 19:00
Путін поки остаточно не вирішив, чи здійснювати йому повномасштабний наступ на Україну.
Російські війська
Росія знову стягує війська до кордону з Україною / Reuters

Американське видання The Washington Post повідомило, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною.

Насправді, це відбувається протягом декількох останніх тижнів. Головна причина появи військ у тому, що не реалізується стратегія Путіна по відношенню до України. Тобто немає зрушень у відновленні "русского мира" або його будівництва на українській території так, як це бачить Путін. Внутрішньо підірвати стан в Україні за допомогою проросійських сил теж поки не вдається - більше того, тут вони зазнали втрат у вигляді санкцій проти Медведчука.

І це не кажучи вже про те, що Україна продовжує озброюватися сучасною зброєю (тими ж "Байрактарами"). Усе це викликає незадоволення у Путіна і він знову "зводить" ситуацію, у зв'язку з чим Росії потрібно вживати заходів, а вони у неї одні - військовий тиск.

відео дня

А оскільки з весни більшість військ не було відведено, а на деяких ділянках навіть відбулося посилення, то для ведення бойових дій, як широкомасштабного характеру, так і середньої інтенсивності, поки сприяє погода, Росія і стягує війська (адже взимку це буде зробити складніше).

Причини завжди можуть бути знайдені-якщо не "Байрактар", то іншого роду обставини. Тим більше, що всередині Росії теж не все так гладко - коронавірус, економічна ситуація і низка інших моментів, що розчаровують громадян. У зв'язку з цим маленька переможна війна була б корисною і могла б спрацювати на користь підняття авторитету Путіна.

Путін може використовувати цю ситуацію для того, щоб дотиснути керівництво України в плані легітимації керівництва ОРДЛО і політичних угод у разі, якщо він піде (хоча не дуже схоже) на проведення зустрічі в нормандському форматі.

читайте такожВідновлення великомасштабних бойових дій на Донбасі практично неминучеНаскільки надалі Путін зможе цю ситуацію використовувати - покаже час, тому що в цьому випадку включаються інші стратегічні гравці. Але оскільки у Німеччині Меркель йде з посади, а Макрон у Франції готується до виборів, вся надія на американців і на самих себе.

В цілому нове зосередження на кордоні небезпечно, і Україні, при необхідності, потрібно бути готовою до оголошення воєнного стану. Однак для Путіна питання повномасштабних військових дій поки не ясне. Безумовно, вони до цього готуються, але якщо Путін почне війну, то його в Україні чекає "кривава лазня" і захопленням територій справа не закінчиться. Тим більше, що для Путіна Донбас вже зараз, як валіза без ручки, а з урахуванням розширення бойових дій ситуація може посилитися. Поки Путін це розуміє і йому потрібно буде діяти з великою ймовірністю - як це було з Кримом, коли спочатку все прорахували і тільки потім - почали операцію.

Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти