Україна закипає, і є від чого

14 листопада 2021, 07:45
Ця зима може стати для нас найскладнішою за всі роки незалежності. Уже всім очевидно, що енергетичний блок Кабміну не справляється з викликами кризи.
Електроенергія
В української енергетичної кризи скоро буде третє дно / Reuters

Уже можна впевнено говорити: в української енергетичної кризи скоро буде і третє дно, як і бурхлива зараз третя хвиля коронакризи.

Цікаво, скільки часу ми ще продовжимо падати? Слів вже не треба, неупереджені цифри говорять самі за себе.

Отже, ось така невесела картинка виходить:

відео дня

1. Україна в жовтні цього 2021 року експортувала і реекспортувала в країни Європи на 81% більше природного газу, ніж у вересні – 479,3 млн м3.

2. З початку поточного 2021 року в порівнянні з минулим 2020 роком постачання газу з країн Європейського Союзу до України скоротилися в 6-ть разів, а саме:

- за минулі 10 місяців з країн ЄС до України поставки газу склали 2,5 млрд кубометрів;

- у 2020 році ці поставки були в обсязі 15,9 млрд кубометрів.

3. На початок листопада 2021 року на складах ТЕС залишилося 542 тис тонн вугілля з 3 млн тонн планових.

читайте такожВіялові відключення в 21 столітті: чого варто побоюватися українцям4. Лише в середині жовтня 2021 року Кабмін схвалив випуск облігацій на 23 млрд грн для погашення боргу "Укренерго" перед українською "зеленою" енергетикою.

5. На 15-и українських ТЕС з 88 енергоблоків працюють тільки 26 потужністю орієнтовно 4,1 тис. Мвт.

Ця зима може стати для нас найскладнішою за всі роки незалежності. Уже всім очевидно, що енергетичний блок Кабміну не справляється з викликами кризи. Навіть Кличко заявив, що в Києві можливі віялові відключення електроенергії. А Шмигаль з напускним оптимізмом з екранів телевізорів всіх звично заспокоював, мовляв, це планові роботи.

Вторив Шмигалю в ході телевізійного ток-шоу секретар РНБОУ Данілов, щоправда, в контексті відомого правила "батога і пряника". Думаю, всім зрозуміло, що влада створює у нас подобу воєнного часу, де насамперед підприємці не повинні ставити питання представникам влади, коли чують наказ "згори", інакше – санкції РНБОУ.

читайте такожВідключатимуть всіх: до чого готуватися українцям через дефіцит вугілля та електроенергіїНу, реакція українського малого та середнього бізнесу очікувана через небезпеку збанкрутувати через непіднімні ціни на енергоресурси, так само як і динаміка різкого падіння рейтингів "Слуг народу". До речі, через те, що вугілля на складах ТЕС немає, міністр енергетики Галущенко запропонував використовувати газ замість енергетичного вугілля. Міністр взагалі знає, що газ для України коштує 1000 дол. США? Але і це ще не все: для цього потрібно додатково 1,5 – 2 млрд кубометрів газу, який зараз ніхто не імпортує. Для довідки: у жовтні цього року "Нафтогаз" імпортував всього лише 150 млн кубометрів газу, а в листопаді повністю припинив імпорт.

Таке відчуття, що Україна закипає, і є від чого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти