Українці зараз роблять роботу за росіян і для росіян

13 серпня 2022, 18:05
Забрати ноги - це не громадянська позиція. Це відмова росіян від суб'єктності, визнання того, що не можеш нічого зробити.
Україна, Росія
Україна протистоїть чистому злу / колаж УНІАН

За той чималий час, що триває велика війна, з'ясувалося, що не тільки російська армія є дутою величиною, яка найбільш яскраво проявляє себе не на полі бою, а в мародерстві і готовності вбивати мирних жителів. Російська опозиція, в найширшому сенсі, як сукупність людей, нелояльних режиму, виявилася нездатна на мінімальну протидію, віддавши перевагу в особі найспритніших чкурнути геть з країни, яка влаштувала сусідам бійню і стахановськими темпами нарощує внутрішні репресії. Коли Зеленський каже, що їм усім непогано б повернутися додому, він має на увазі не стільки покарання росіян перебуванням на батьківщині, скільки їх обов'язок убезпечити ту загрозу, яку Росія створює всім навколо, та й самим тим, хто біжить. Український президент звертається до цивільних почуттів росіян, закликає їх виручати свою батьківщину: "Ідіть і живіть там (в Росії). Тільки так можна вплинути на Путіна".

Зеленський каже це з позиції морального лідера. Україна під його керівництвом протистоїть чистому злу, яке виділяє путінська Росія, і платить величезну ціну, в тому числі за те, щоб наблизити кінець такої Росії. У певному сенсі українці зараз роблять роботу за росіян і для росіян, з якою б ненавистю і презирством до них не ставилися. Мабуть, це презирство, яке вловлюється за словами Володимира Зеленського, вчорашнього діяча розважальної індустрії, який кинув виклик "самому" Путіну, і стало причиною такої сильної вразливості російських громадян, які уникають свого громадянського обов'язку. Забрати ноги - це не громадянська позиція. Це відмова від суб'єктності, визнання того, що не можеш нічого зробити, синдром вивченої безпорадності, який мало чим по суті відрізняється від етичної деградації тих, хто залишилися, витісняють свою непряму, а часом цілком конкретну причетність до вбивств в сліпу пляму.

відео дня

...

Так, з певних пір презумпція невинуватості щодо росіян не працює. На них лежить тягар доказу, що вони не путінське гівно. Постійного доказу, знову і знову. Але нікого ні в чому не можна переконати, якщо в цьому немає внутрішньої впевненості. А звідки їй взятися, якщо ви не залучені в опір?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти