Україні не варто демонізувати проблему з мігрантами – клопоту вони їй не завдадуть

22 листопада 2021, 06:29оновлено 22 листопада 2021, 08:03
Наша країна спокійно зможе переварити навіть 100 тисяч мігрантів.
Україна не цікава мігрантам як постійне місце проживання
Україні не потрібно остерігатися мігрантів, адже вони їй не завадять за нинішньої демографічної ситуації / Фото Reuters

Держприкордонслужба України запобігла спробі 15 іноземних громадян із Близького Сходу потрапити в Україну з Білорусі. Але можна припустити, що такі спроби будуть ще – мігрантам не заборонено з'являтися на території України.

Однак повторення того, що ми спостерігаємо в останні дні на білорусько-польському кордоні, в Україні вкрай малоймовірно. Мігрантам просто немає сенсу масово прагнути потрапити в нашу країну. Україна ж не сприятиме штурму європейських кордонів, наприклад, Польщі. А в Білорусі подібні речі відбуваються за сприяння центральної влади, яка потурає цьому і де-факто кидає мігрантів на колючий дріт, допомагаючи їм потрапити до Польщі.

Мігрантам нема чого прориватися в Україну. Власне, це не потрібно ні Білорусі, ні Росії. Адже Україна спокійнісінько може цих мігрантів депортувати на батьківщину або відправити назад до Білорусі. Більше того, якщо вони будуть прориватися силою на українську території, або будуть помічені якісь збройні групи мігрантів, то Україна з ними панькатися не буде – буде застосовано вогнепальну зброю. Оскільки подібні дії будуть розцінюватися як гібридна атака на наші кордони.

відео дня

Якщо раптом Росія і Білорусь стануть виштовхувати до нас цих людей, Україна завжди може зайняти таку позицію по відношенню до мігрантів: нехай приїжджають, шукають роботу, отримують посвідку на проживання, але не розраховують на жодну допомогу.

Отже, насправді у нас немає особливих підстав демонізувати проблему з мігрантами.

Більше того, мігранти Україні потрібні. Адже у нас погана демографія, і ми дуже скоро зіткнемося з нестачею рук.

В даному випадку я не бачу прямої зацікавленості РФ і Білорусі виштовхувати мігрантів в Україну, щоб тут продовжувати той сценарій, який реалізовувався на польсько-білоруському кордоні.

читайте такожТри сценарії вирішення кризи з мігрантами: чому Україні не уникнути проблем

Крім того, для самих мігрантів Україна не представляє інтересу як постійне місце проживання. Вони хочуть потрапити до Німеччини, навіть не до Польщі. Адже ці люди не хочуть працювати – вони хочуть просто отримувати допомогу. А в Україні їм доведеться працювати, вчити мову, ставати громадянами держави.

Можливий варіант, що мігрантів спробують до нас переправити нелегальним шляхом, щоб вони вже звідси так само нелегально їхали до Польщі, а потім і до Німеччини. Подібний "бізнес" в нашій країні існує... Однак це точно не буде масово і не носитиме такі форми, як на кордоні Білорусі та Польщі. Адже там головне завдання Росії полягало в тому, щоб дестабілізувати Євросоюз і НАТО, і частково це зробити вдалося. Частково – не вдалося, бо Польща проявила твердість, і правильно зробила.

Загалом, частина мігрантів буде розглядати Україну як транзитну територію, але хтось із них захоче і залишитися. Адже в тому ж Києві останнім часом з'явилося чимало мігрантів, вони працюють на будівництвах і в таксі. Тобто певний відсоток людей, які приїжджають в Україну, і їх влаштовують зарплати, які вони отримують в Києві або містах-мільйонниках, є – для них це все одно краще, якщо порівнювати з тим, як вони жили в своїй рідній країні.

читайте такожСРСР 2.0 замаячив на горизонті: чи вибухне війна в Білорусі

Також я б не став побоюватися конфліктів між мігрантами і українцями, місцевим населенням регіонів, де мігранти вирішать зупинитися. Адже українці дуже лояльно ставляться до мігрантів. Хіба що десь утворюється масове скупчення мігрантів, наприклад, цілі квартали, і вони будуть погано себе вести, тоді можуть бути варіанти.

Однак, навіть якщо в Україну зайде 20 тисяч людей і будуть тут працювати, розосередившись по країні, то це буде крапля в морі. Я вважаю, що наша країна спокійно зможе переварити навіть 100 тисяч мігрантів без будь-яких антимігрантських настроїв. Тож особливих проблем вони нам не створять.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти