Україні потрібно підтримати протести в Ірані

15 жовтня 2022, 06:22
Зеленський повинен звернутися з коротким зверненням до іранського народу зі словами підтримки.
Володимир Путін, Іран
Відтак у народу України та народу Ірану спільні вороги, вважає Романенко / Фото Reuters

Активне застосування іранських дронів знімає з України будь-які зобов'язання не втручатися у внутрішні справи Ірану. А в Ірані йде наростання протестів, які можуть закінчитися поваленням режиму мулл. До протестів приєдналися великі нафтопереробні заводи на півдні Ірану. Перспектива краху правлячого режиму стає цілком реальною.

У цій ситуації Україна може підлити жарку у вогонь. Причому асиметрично. Зеленський повинен звернутися з коротким зверненням до іранського народу зі словами підтримки. Нехай піднімаються старий і молодий і скидають тиранічну владу. Тим більше, що Україна це не раз робила. І тим більше, що зв'язка Росії та Ірану б'є по його народу, оскільки консервує правлячий режим. Росія допомагає муллам, а мулли допомагають Росії. Відтак у народу України та народу Ірану спільні вороги.

Крах режиму мулл в Ірані призведе до того, що Росія отримає радикальний удар по своїх позиціях на Близькому Сході. Іран перестане займатися експортом по всьому БС. Як наслідок:

відео дня

По-перше, Іран перестане підтримувати Хезболлу і режим Асада в Сирії, що різко ускладнить ситуацію для Росії. Їй доведеться або йти з Сирії, або нарощувати свою присутність там, щоб допомогти Асаду. Як наслідок, Ізраїль стане менш залежний від позиції Росії в регіоні і зможе вести більш гнучку зовнішню політику. Можливо Україні можна буде отримати більше допомоги. Або урізноманітнити її.

По-друге, ослаблення Росії в регіоні зробить Туреччину менш стриманою. Вона стане менше озиратися на Росію в інших питаннях.

По-третє, вихід Ірану з-під санкцій у разі встановлення там демократичного режиму дозволить вивести на ринок великий обсяг нафти. Це знизить ціни на неї. Тим самим дозволить тугіше затягувати зашморг на шиї Росії. Крім того, це змусить Саудівську Аравію не набивати собі ціну, оскільки у США з'явиться простір для маневру.

Однак, для саудитів революція в Ірані теж принесе вигоди, бо Тегеран напевно перестане підтримувати хуситів в Ємені і це дозволить стабілізувати там ситуацію, яка дуже небезпечна для СА.

Безсумнівно, Зеленському потрібно ще почекати, щоб стало краще видно тенденцію з протестами, але щойно буде видно, що режим Мулл реально хитається, то потрібно буде вкинути свій камінчик. Вони того заслужили.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти