Україну обговорюють без України: це "зрада"?

9 грудня 2021, 06:39оновлено 27 грудня 2021, 18:39
Обговорення третіх країн на будь-яких переговорах - це норма, а не щось особливе.
Байден і Путін
Путін під час переговорів з Байденом / Reuters

Улюблена наша тема - "зрада". Багато наших коментаторів шукають зраду скрізь, навіть там, де її немає і близько.

У зв'язку з цим мене все більше смішать стогони про те, що Україну обговорюють без України. Мовляв, так не можна. Це мало не приниження нашої держави. А тепер дивіться. На всіх рівнях і в різних формах обговорюють китайську тему. У багатьох випадках без участі Китаю. Напевно про Китай згадували і на переговорах Байдена і Путіна. У всякому разі це припускають багато експертів. І кого точно обговорювали вчора Байден і Путін – це Іран. Цікаво, в Ірані теж підняли бучу з цього приводу? Насправді цей список можна продовжити. Останні півроку на всіх подібних переговорах обговорюють тему Афганістану (і роблять це без участі представників Афганістану).

читайте такожСША не відправлятимуть військових в Україну - БайденУ переговорах західних лідерів постійно присутня тема Китаю, і періодично Росії, якщо Путін або російські спецслужби щось влаштують в черговий раз. Ми обговорюємо з американцями тему "Північного потоку-2" без участі Німеччини та Росії. Так що, обговорення третіх країн на будь-яких переговорах - це норма, а не щось особливе. А в разі обговорення української теми між Байденом і Путіним, то це відбувається в тісній координації між США і Україною. Перед онлайн-переговорами Байдена і Путіна президенту Зеленському дзвонив держсекретар США Блінкен. У четвер очікується телефонна розмова президентів США та України. Раніше такої щільної і публічної координації між США і Україною до і після переговорів з Путіним не було.

відео дня

Багато у нас побачили "зраду" в тому, що з військового бюджету США прибрали положення про нові санкції проти газопроводу "Північний потік — 2" і держборгу Росії. І сталося це якраз перед переговорами Байдена з Путіним. Насправді не сталося нічого незвичайного. Перед Женевою США діяли точно також. Це дуже прагматична переговорна тактика. Якщо санкції вводити до переговорів, то це не сприятиме конструктивному обговоренню і домовленостям, навпаки може спровокувати нові агресивні прояви з боку Росії. Навіщо дражнити звіра, який встав в бойову стійку? Так можна спровокувати його атаку. А ось показати йому зброю (у вигляді жорстких і конкретних санкцій у разі нападу на Україну) і попередити про покарання за неприйнятні дії – це перевірена часом тактика стримування. Так що і тут немає ніякої "зради", зате є політична і дипломатична логіка.

Що стосується "зрадофільства", то це вже діагноз. Його впору вносити в клінічний список патологічних відхилень в сфері політичної психології.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти