Ультраяструби Патрушев і Чемезов дісталися уряду

13 травня 2024, 06:35
7300
Новий уряд РФ. Ультранаціоналісти Патрушев і Чемезов зривають джек-пот.
Ультраяструби Патрушев і Чемезов дісталися уряду
Патрушев і Путін / Фото: Совбез РФ

Нова система управління Росією починає набирати формалізовані контури. Тандем двох ультраяструбів Патрушева і Чемезова, які вже домінують в ідеологічній повістці дня, максимально розширив свої повноваження в уряді.

Відтепер, креатура Сергія Чемезова Денис Мантуров став першим віце-премʼєром і, де-факто, стає "дамокловим мечем" для премʼєра Мішустіна. Тут варто звернути увагу на те, як Путін не представив Мішустіна (в Думу Путін просто не пішов), а при зустрічі з Премʼєром, Путін доволі сухо говорив про успіхи уряду. Путін явно дистанціювався від Мішустіна. І головна причина тут, як на мене., - економіка. Простими словами, погіршення життя росіян з негативними перспективами ще більшого росту цін і відставання росту зарплат. Путін розуміє, що йому потрібно буде скидати Мішустіна в середньостроковій перспективі.

відео дня

При цьому не варто забувати, що Мішустін - єдиний з оточення Путіна, хто має, хоч і умовний, але політичний рейтинг. Справа в тому, що чверть росіян хотіли б бачити його наступником (кандидат в наступники номер два - мер Москви Собянін має 8-9%).

Окрім першого віце премʼєра Чемезов залишив за собою мінпромторг, яким до останнього керував сам Мантуров (новим міністром став калінінградський губернатор, висуванець Чемезова Аліхвнов).

Важливо також те, що Чемезов отримав в своє кураторство діамант з корони Міноборони - федеральну службу по воєнно-технічному співробітництву, яка дозволить йому, фактично замкнути на собі весь імпорт-експорт зброі.

Щодо Миколи Патрушева, то його син пішов у віце-премʼєри, поставивши на своє місце в мінстерстіо АПК свою першу заступницю. І плюс, він тепер куруватиме Мінекології.

Також, в сферу впливів Патрушева входить новий міністр енергетики, а до останнього часу губернатора Кузбасу Цивильов (історично він близький до Тимченка, але зараз наблизився до групи Патрушева), але найголовніше - він чоловік племінниці Путіна.

Із неочевидного, але важливого: не можна виключати, що саме Мантуров буде куратором реприватизації, а ключові активи для реприватизації лежать в трьох сферах: ВПК, енергетика і, як показав кейс "Макфи" - АПК, які зосереджені в руках людей Чемезова і Патрушева.

Із цікавого, також варто звернути увагу на те, що Кремль так і не наважився зробити окреме міністерство по молоді (головна проблема влади - молодь не хоче мислити, як старі люди) і підняти федеральну службу міграції до рівня міністерства. Та й куратором мігранських процесів залишили віце-премʼєрку Голікову, яка навряд чи потягне знайти відповіді на ці виклики (молодь куруватиме віцик Чернишенко, який також навряд чи справиться). Не виключено, що цими питаннями і далі буде опікуватися Сергій Кірієнко з Адміністрації Президента.

Одним словом, маємо різке посилення тандему куратора силовиків і керівника ВПК. Для нас це не найкращий сигнал, на жаль. При цьому я хотів би застерегти від списування Мішустіна з порядку денного. Путіну поки точно потрібно стравлювати Мішустіна і Мантурова, щоб ніхто не міг вивищитися і стати аж надто сильним.

Хто такий Вадим Денисенко

Денисенко Вадим Ігорович (нар. 7 квітня 1974, Київ) – журналіст, бізнесмен, народний депутат України VIII скликання. У 1997 закінчив Київський університет імені Т.Шевченка, спеціалізація "Українська мова і література", в 1998 – факультет гуманітарних наук Києво-Могилянської академії.
Доктор історичних наук (дисертація про створення авторитарного режиму Віктора Януковича, співзасновник Еспресо TV, співавтор книги про наріжні закони функціонування політики "політики не брешуть"), пише Вікіпедія.

Виконавчий директор Українського інституту майбутнього (2020-2023).

З вересня 2023 і дотепер – радник керівника Української добровольчої армії (УДА) Дмитра Яроша з інформаційних питань.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти