Знищення ЗРС С-400 в Криму: у чому весь цимес феєрверку

25 серпня 2023, 06:10
1051
Такі комплекси як С-300 і С-400, який є не абсолютно новим комплексом, нового покоління, а всього лише розвитком,
підрив з-400
Підрив С-400 / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео, Міноборони РФ

Отже, вчора всі мережі штурмувало яскраве від ГУР МО України відео з знищення російської ЗРС С-400 в Оленівці, тимчасово окупованого Криму. Але одна подія за іншою не дала можливості розібрати цей інцидент детально.

Що ж, сьогодні розглянемо, що ж сталося в Оленівці?

По-перше, думаю, всі звернули увагу на те, що удар по системі ППО знімався в реальному часі за допомогою БПЛА. Багато хто відразу захопилися цим, мовляв, БПЛА знімає знищення комплексу ППО, а комплекс ППО його не бачить!

відео дня

Насправді, захоплюватися тут не особливо є чому.

Справа в тому, що такі комплекси як С-300 і С-400, який є не абсолютно новим комплексом, нового покоління, а всього лише розвитком, модернізацією радянського С-300, не бачать малогабаритні об'єкти. Вони не призначені для збиття невеликих БПЛА і навіть Bayraktar TB2 для них непомітний. Але є нюанс.

Для боротьби з малогабаритними об'єктами і як наслідок, для прикриття С-300/С-400 застосовуються комплекси малого і середнього радіусу дії. Найсучасніші на озброєнні російської армії з них-це ЗРК Тор-М2 і ЗРПК "Панцир-С1".

Але тут слід згадати, що станом на сьогоднішній день, третина вироблених в рф за 30 років ЗРК Тор-М2 і ЗРПК "Панцир-С1" була знищена за півтора року війни в Україні, а третина прикриває повітряний простір тимчасово окупованих територій.

Інша частина в Росії і її, як ми можемо бачити, критично не вистачає, щоб захистити ВП Росії від якихось НЛО, які зачастили своїми нальотами. Тобто, російське командування вважало, що С-400 в Криму в безпеці і йому не потрібно прикриття критично дефіцитними комплексами.

По-друге, цікаво, чим знищили С-400. Офіційно засіб ураження не називалося, але я не виключаю, що це могла бути ракета Storm Shadow або Scalp EG. І тут цікаво ось що...

Основна фаза польоту даних ракет це наднизька висота 30 метрів над поверхнею землі.

Для багатьох російських систем ППО об'єкти на таких висотах недосяжні для фіксації, супроводу і знищення, у зв'язку з чим дані ракети дуже, дуже складні цілі для перехоплення. Але не для C-400. Адже в характеристиках С-400 значиться здатність перехоплення цілей на висотах від 5 метрів!

Якщо чесно, жодного доказу відповідності С-400 цим характеристикам представлено не було. Наприклад, те, що ЗРК SAMP/T встановило рекорд з перехоплення цілі на швидкості 3,5 тис км/год, а так само по висоті 5 метрів на рівнем моря - зафіксовано. А ось С-400 - віримо на слово?

З 2022 року багато хто, хто не вірив у те, що російські зброярі накручують ТТХ своїй техніці, яка і близько не відповідає озвучуваним параметрам, вже переконалися у своїй неправоті. Але все ж... якщо дійсно по С-400 прилетіла Storm Shadow або Scalp EG, то це розкриває черговий фарс росіян.

Але, поки я не бачив офіційних коментарів ніж довбанули С-400. Кирило Олексійович, ну, не млоїте, досить простого "так" або "ні", ну або підморгніть, для повноти аналізу можливостей російських гомункулусов ВПК.

В іншому ж, ситуація більш ніж показова, а не менш феєричні ніж сам вибух.

Слава нації!

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти