В Авдіївці настільки потужних атак за 9 років не було

29 жовтня 2023, 09:09оновлено 29 жовтня 2023, 12:23
1322
Відзначу, що військову техніку росіяни підтягують не зсередини РФ, де у них у тилу немає таємних складів чи підрозділів, а з окупованих територій України.
авдеевка
Росіяни намагаються оточити Авдіївку/ скриншот deepstate

Росіяни ще з 2014 року намагалися взяти Авдіївку, тому може бути безліч причин, чому вони активізувалися саме зараз. Їхні дії можна пов'язувати із наказом Путіна повністю окупувати Донецьку та Луганську області до 1 січня наступного року. Можливо, вони прагнуть відволікти наші Збройні сили від наступальних дій на півдні, щоб примусити нас перекинути частину військ до району Авдіївки та послабити тиск на Токмакському і Херсонському напрямках. Люди, які з початку російсько-української війни воювали в Авдіївці, кажуть, що настільки потужних атак за 9 років не було. Це перша така атака.

Відзначу, що військову техніку росіяни підтягують не зсередини РФ, де у них у тилу немає таємних складів чи підрозділів, а з окупованих територій України. Вони переміщують війська вздовж лінії фронту: з півночі – з Куп'янсько-Лиманського напрямку, з півдня – з Вугледарського та із Мар'їнського напрямку і перекидають їх до району Авдіївки.

відео дня

Перша хвиля наступальних дій Росії на Авдіївку розпочалася 7-10 жовтня. Противник активно використовував артилерію та намагався вогневим шквалом зруйнувати місто, але не зміг цього зробити. І якщо Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасну і Бахмут вони із такою метою обстрілювали 1-2 тижні, тут їм не вистачило снарядів. Саме тому вони 4 дні обстрілювали місто, а потім почали атакувати суходолом.

Ми чудово знали, де вони будуть наступати – бачили скупчення військ і знали про плани атакувати із півночі та півдня задля оточення міста. Тому були заміновані дороги, підірвані мости, поставили навіть приховані камери відеоспостереження, щоб слідкувати за їхніми пересуваннями. Артилерія завдає влучних ударів, тому що ми пристріляли дороги та перехрестя. Ми готовилася до наступальних дій росіян. Тому перша хвиля захлинулася – ворог втратив велику кількість живої сили та техніки. Якщо рахувати з точки зору військових підрозділів, росіяни втратили два мотострілецьких полка.

Після цього росіяни підтягнули сили і намагаються провести другу хвилю наступу. Тепер вони здебільшого використовують авіацію, менш активно працює артилерія. Застосовують авіаційні удари з керованими плануючими авіабомбами, такими як ФАБ-500, ФАБ-250 та інші. Посилено мінометні обстріли та атаки беспілотниками.

На мою думку, друга хвили наступу на Авдіївку, швидше за все, теж стане провальною. Клешні, якими росіяни намагаються просунутися, тоненькі завширшки, тому наші війська можуть провести контрнаступальні дії та відрізати їх. У такому випадку російські війська щонайменше у двох місцях опиняться в оперативному або повному оточенні.

Подивимося, як розгортатимуться події. Треба пам'ятати, що це дуже важкі бої, і ми, на жаль, несемо втрати. У районі Авдіївки зосереджена дуже велика кількість ворожої живої сили та техніки. За наказом Путіна росіяни намагатимуться захопити саме Авдіїївку і не будуть жаліти своїх людей. Вони берегтимуть військову техніку, тому що з нею вже виникли складнощі. Бракує їм і боєприпасів. Ми, у свою чергу, віримо, що зможемо без залучення великих резервів зможемо втримати там оборону.

Хто такий Олексій Гетьман?

Олексій Гетьман - український військовий експерт, майор ЗСУ. Ветеран російсько-української війни.

Як військовий експерт коментує події війни Росії проти України на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах.

Олексій Гетьман, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти