На чию користь грає час у російсько-українській війні

7 вересня 2022, 21:29
Наратив про те, що Захід може втомитись від війни є хибний. Цей наратив вкидається з моменту підписання других мінських домовленостей.
На чию користь грає час у російсько-українській війні
Захід аж ніяк не втомився від України / Коллаж УНИАН, Reuters

Останнім часом у ЗМІ з’являється багато прогнозів з приводу того, на чию користь грає час у російсько-українській війні.

Так, наприклад, футуролог Френсіс Фукуяма в своєму останньому інтерв’ю заявив, що для України важливо перехопити ініціативу протягом літа, інакше ризикуємо ув’язнути у війні, а то і залишитись сам на сам з ворогом, оскільки увімкнуються зовнішньополітичні, економічні фактори.

Ці прогнози варто слухати, але критично до них ставитись. Почнімо з зовнішньо-політичних факторів.

відео дня

Перше – 7 серпня США прийняли рішення про черговий транш військово-технічної допомоги на суму 1 мільярд доларів. Крім того США ухвалили рішення про надання 3 млрд доларів безоплатної матеріально-технічної допомоги України в ракурсі надання озброєнь.

З 1 жовтня у США розпочинається новий фінансовий рік. Відповідно починає працювати американський лендліз – розширені можливості військово-технічного переоснащення Збройних Сил України.

Друге – розблоковане питання надання фінансової допомоги з боку ЄС на 1,2 млрд євро. І наразі вже стоїть питання щодо розблокування всього пакету макроекономічної допомоги Україні на суму приблизно до 10 млрд євро. Станом на 1 вересня з початку війни Україна отримала 17,4 млрд доларів грантів та кредитів від іноземних партнерів, з них у серпні – 4,7 млрд доларів.

Загалом з початку війни іноземна допомога покрила 55% потреби у додатковому фінансуванні бюджету – того обсягу, що не вдалося зібрати у вигляді податків та мит.

Трєтє – західні країни продовжують надавати військову допомогу. Македонія передала безоплатно літаки Су-25 і танки Т-72. Франція постачає протикорабельні ракети. Німеччина за останній тиждень передала Україні радіолокаційну станцію COBRA і п’ять зенітних самохідних артилерійських установок Gepard. Наразі стоїть питання щодо новітніх систем ППО.

Цивілізований світ прекрасно розуміє, що Україна є форпостом протистояння з путінською росією. Відповідно, вони зацікавлені в тому, щоб ми вистояли, зацікавлені в фінансовій допомозі Україні, переоснащені ЗСУ.

Тобто наратив про те, що Захід може втомитись від війни є хибний.

Цей наратив вкидається з моменту підписання других мінських домовленостей, тобто вже вісім років ми про це чуємо. Але західні партнери продовжують сприяти переоснащенню ЗСУ. З моменту приходу до влади президента Байдена США виділили Україні близько 9,8 млрд доларів допомоги у сфері безпеки. А всього, починаючи з 2014 року США виділили Україні понад 11,8 млрд доларів військової допомоги.

Тобто, динаміка надання військово-технічної допомоги з боку США за останні роки збільшилася у рази. Це наочно спростовує російські наративи про те, що Захід втомився від війни.

В інформаційне поле росія намагається вкинути не одну дезу, розкручує декілька ІПсО з метою створити негативний імідж навколо України на міжнародній арені, відповідно, перешкодити нам в отриманні новітніх технологій. Вони активно продовжують розкручувати тему начебто торгівлю Україною західної зброї, висуваються версію, що ми продаємо її в треті країни.

Публікація з таким припущенням нещодавно вийшла в одному болгарському ЗМІ. Крім того, 21 липня офіційний представник Європолу Ян Оп Ген Оорт у коментарі німецьким журналістам заявив, що Європол фіксує ознаки контрабанди зброї з України.

Примітно, що публікація про "контрабанду зброї" у західних ЗМІ співпадає у часі з розгортанням масштабної інформаційної спецоперації рф MakZim з дискредитації України, мета якої – припинити поставки зброї від союзників.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти