В Грузії є системна проблема

14 березня 2023, 06:45оновлено 11 жовтня 2023, 20:21
Епоха кольорових революцій відійшла в минуле, і намагання їх повторити є помилкою.
В Грузії є системна проблема
Українська влада має зробити жорсткі заяви щодо позиції Грузії / pravda.com.ua

Захоплені демократії - це країни, в яких організовані групи використовують демократичні механізми для збереження своєї влади. Прикладом такої демократії була Україна в епоху Януковича, Угорщина - Орбана , і точно Грузія - Іванішвілі. Особливістю такого типу демократії є те, що влада якраз зацікавлена у виборах, бо знає як їх виграти через подачки з бюджету, контроль медіа, і маніпуляції з голосуванням.

Останні заяви грузинського прем’єра по Україні - наочний доказ, щогрузинська влада лежить під Кремлем. Цьому було достатньо доказів і раніше, але вперше так прямо і відкрито влада продемонструвала свою зневагу до боротьби українців і навіть якесь зловтішання, що "скоро впаде Бахмут". Сьогодні стало очевидно, що всі розмови про ЄС і НАТО в Грузії всього лише ширма для діючої влади, яка захопила грузинську демократію.

відео дня

В Грузії є системна проблема, яку досі не усвідомили опозиціонери і через яку, власне, попав Саакашвілі. Грузинська опозиція з тріском програє кожні вибори починаючи з 2012 року. І, тим не менше, партія Саакашвілі організовує масштабні протести щоразу як випадає можливість. За результатами цих протестів вони вимагають вибори, які неминуче програють. В цьому і є системна проблема Грузії.

Насправді, епоха кольорових революцій відійшла в минуле, і намагання їх повторити є помилкою. Олігархи навчились адаптуватись до виборів і більше їх не бояться. Немає потреби в революції, коли влада готова на вибори, які вона й так виграє. "Активізм" тепер програє і буде програвати "захопленій демократії".

В ситуації, яка склалась в Грузії я бачу наступні кроки, які серйозно можуть її змінити: 1. ЄС та НАТО мають визнати, що грузинська влада є союзником путіна, і розмови про вступ кудись є ширмою. 2. Діяльність грузинської влади має бути розслідувана на предмет порушення санкцій щодо рф ( а я знаю, що вони точно заробляють на підсанкційних товарах). 3. Партія Саакашвілі накінець має перестати бігати на площі, а почати ходити в народ та досягати підтримки в широких верствах. Не скинути влади, а перемогти "захоплену демократію" на демократичних виборах. 4. Українська влада має зробити жорсткі заяви з вимогою до Грузії визначитись на чиїй вони стороні в війні.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти