У Кремлі бояться слова мир і чекають від нього неприємностей у жовтні

29 вересня 2023, 06:22
978
Сукупна делегація РФ демонструвала в ООН гостре бажання почати переговори з Україною.
Путін, Росія
Путін війна / Колаж Главред, фото скріншот з відео, pixabay

У сукупному Кремлі очікують якихось великих неприємностей для себе в жовтні від анонсованого саміту миру в Києві, але смутно представляють яких саме. Наскільки все там тривожно демонструє, зокрема, такий кремлівський барометр як професор Соловей, який вже зуб дає, що в жовтні індивідуальний Путін кудись поділася, а сукупний Путін почне розсмоктуватися.

Згідно із законом сполучених судин у професора завжди сплеск бадьорого настрою і самовпевненості, коли в Кремлі те й інше йдуть на спад. Судячи з того, як професор енергійно переключився з театру і кішечок на війну і політику, настрій в Кремлі дійсно похмурий.

Похмуре настільки, що навіть лавров, виступаючи на Генасамблеї ООН визнав, що Крим – це Україна, коли заявив, що Москва визнавала і визнає Україну в кордонах 1991 р.після цього одкровення лавров спробував сісти на улюбленого коня про "громадянську війну", пояснюючи, що тільки через неї РФ і початку "сво". Але знаючи, що виглядає нерозумно, зажадав від України повернутися до статусу нейтральної держави, скасованого Верховною Радою в листопаді 2014 р. під час боїв за Дебальцеве, коли стало очевидно, що РФ не має наміру дотримуватися перше Мінське перемир'я.

відео дня

Лавров також зажадав від західних спонсорів перестати донатити Україну. Слово "спонсори" щось нове в лексиці лаврова і від нього перейшло до алейника, який виступав в ООН замість лукашенки. "Західні господарі з їх українськими маріонетками" раптом зникли з лексики лаврова, притому, що небензя вимагав, щоб Байден сказав Зеленському, щоб той скасував свій указ, що забороняє йому вести переговори з Путіним і почав їх.

Сукупна делегація РФ демонструвала в ООН гостре бажання почати переговори з Україною і, що цікаво, без звичайного свого посилу "визнати реалії, що склалися на землі" і віддати РФ близько 18% території. По суті, лавров намагався проштовхнути схему, зворотну тій, в якій ізраїльські політологи люблять описувати російсько-українську війну. Вони будують паралелі, де Україна – це маленький Ізраїль, на який в 1973 р напали великі Єгипет і Сирія за підтримки СРСР в Свято Судного дня. У лаврова маленький Ізраїль - це РФ, на який 24 лютого напала Велика Україна за підтримки США і всієї Європи, а можливо ще Австралії, Канади, Нової Зеландії та Папуа – Нової Гвінеї.

Кретинізм схеми лаврова очевидний за всіма параметрами, включаючи історію з поставками зброї Україні, але прагматизму вона не позбавлена. По суті, лавров і Кремль пропонують, що РФ поверне Україні всі відібрані території, подібно до того, як Ізраїль повернув Синайський півострів Єгипту, а натомість Україна, подібно Єгипту, дасть гарантії, що ніколи більше не нападе на РФ. Збоченість російського колективно свідомого і несвідомого давно не дивує, але логічне питання, з чого це в Кремлі настільки похмурі настрої. Явно не через той великий український наступ, який не хочуть помічати "продажні західні ЗМІ".

У цьому "тумані", який більш-менш багатьох влаштовував, Путін раптом 26 вересня в день, коли Гуттеріш закрив сесію Генасамблеї ООН, зажадав від шойгу терміново все кинути, взяти ініціативу в свої руки, перейти в наступ і повернути всі смужки шириною 6 на 10 км, які той за літо втратив. Щось таке у Вашингтоні передбачали і тому заявили 20 вересня про можливу передачу ракет "Атакамс" і про відправку танків "Абрамс" як про факт. Однак шойгу ще в серпні рапортував, що вже знищив "Абрамси", незважаючи на те, що їх не підвезли.

Наказ шойгу йти в наступ і Синайська конструкція, на яку лавров натякав в ООН, – більш цікаві показники похмурого настрою в Кремлі, ніж трелі професора Солов'я. Влітку лавров теж нудив про обмін світу на землю, але в іншій формі. Не менш цікаво, що лавров заявив на сесії Генасамблеї, що РФ згодна на реформу ООН і навіть виклав своє бачення її, в чому був підтриманий алейником. Лавров не проти збільшити число постійних членів Радбезу з п'яти до іншої цифри, але проти скасування права вето і того, щоб рішення Генасамблеї були обов'язкові до виконання і мали пріоритет перед рішеннями Радбезу. Тобто, щоб РФ могла не виконувати рішення Генасамблеї ООН про виведення військ з України.

Цікаво також, що лукашенко не приїхав на Генасамблею, притому, що Гуттеріш в червні запрошував і обіцяв безпеку. Явно у лукашенки теж похмурий настрій і він боявся, що йому вручать ордер про арешт. Тому відправив замість себе алейника, як Путін лаврова.

У Кремлі дуже побоюються саміту миру в Київ, так як не знають, що на ньому відбудеться, але точно знають, що це не буде дубль Кримської платформи. На тлі загального визнання неспроможності ООН можна очікувати створення в Київ оргкомітету нової ООН або чогось такого. Це цілком логічно, якщо розглядати саміт у Києві як продовження зустрічей у Копенгагені та Джидді. Якщо додати до цього рух з гарантій безпеки для України, розпочате навесні "Великою сімкою", до якого приєдналося близько 30 країн, то Кремль правильно чекає для себе великих неприємностей. До того ж він отримав два ясних сигнали.

Перший з'явився у формі заборони всіма країнами Європи, що межують з Білоруссю і РФ, плюс Німеччиною в'їзду в них автомобілів з російською реєстрацією. Крок абсолютно логічний, уявити в 1943 р автомобілі з німецькими прапорами на номерах, що їздять по Лондону або Москві неможливо. Життя спецслужбам РФ це ускладнить, але до обвалення її економіки безпосередньо не веде. Зате вказує на готовність Європи припинити торгівлю і будь-які контакти з РФ. Для експортно-орієнтованої економіки РФ це стане справжньою катастрофою.

Другий сигнал - попередження Москві, що "сімка" готова до "вічної" війни Путіна і вважає, що "вічна" війна не триватиме довше 6-7 років. Ця цифра будується на розрахунку, що Путіна перепризначать у березні президентом ще на шість років. Першим це попередження опублікував 19 вересня "Блумберг", посилаючись на бесіду з якимось держслужбовцем високого рангу з Європи, а 20 вересня видання доповнило цю статтю промовою Байдена в ООН в той день. "Блумберг" згадав і рішення парламенту Німеччини щорічно виділяти по 5 млрд. євро допомоги Україні протягом всієї "вічної" війни Путіна.

Тим самим Кремль отримав чіткий сигнал, що "сімка" і ЄС до довгої війни готові. У Кремлі чогось такого очікували, чому і заздалегідь випустили почірікать професора Солов'я. Але в Кремлі не очікували, що в РФ все ще гірше, ніж передбачалося, особливо з бензином і соляркою. Не очікували, і що "сімка" з ЄС зроблять ставку не на великий наступ ЗСУ в цьому році, а на комбінацію з інших факторів, включаючи загадковий саміт миру в Києві. Слово мир все більше лякає не тільки кремлівців, а й багатьох росіянців.

У Кремлі вловили ще до початку виступів високого рівня в Генасамблеї, що велика битва дипломатів буде не в ООН, а на саміті в Києві або десь ще. Тому відразу наказали лаврову не сильно грубіянити на Генасамблеї, підтримати реформу ООН і натякнути на можливість Синайської схеми для України, щоб РФ вийшла з війни і з-під санкцій. Але лавров був недостатньо відвертий з Синайської схемою, а обговорювати його натяки поки ні в кого бажання немає. До того ж в Кремлі хочуть довгих торгів і не поспішають відкрито викласти Синайську схему. Всі сподіваються, авось пронесе, і може бути хоча б Крим вдасться залишити собі на якийсь час.

В результаті зараз всі сили Кремля кинуті на зрив будь-якими способами майбутнього саміту в Києві, дата якого, схоже, пов'язана із закінченням виборів у Польщі та Новій Зеландії. Найпримітивніший, але і ризикований спосіб, - почати великий наступ, щоб зробити Київ небезпечним місцем для проведення саміту. Цим і спантеличили 26 вересня шойгу. Але самі не впевнені, що це оптимальний варіант, так як саміт може пройти у Варшаві або в Празі, і всі зусилля шойгу підуть прахом, а рівень ненависті до РФ в світі лише підскочить. Обстрілювати Київ ракетами під час саміту миру взагалі нерозумно, навіть за російськими поняттями.

Тому з самого початку Генасамблеї в Кремлі стали шукати інші способи для зриву саміту в Києві. Йдуть традиційними і не особливо традиційними шляхами.

Схоже, справжні "чекісти" в Кремлі і самі в це не вірять, і пробують більш цікавий шлях у вигляді спалення власних агентів в Україні. Зрозуміло, не різної дрібниці, на кшталт агента "Люся", несподівано засвітився в світі Зеленського в США. Схоже, "Люся" так і не пішла до іншого, як погрожувала, йдучи з офісу. Привабливу пропозицію замахнутися на агентів РФ на самому верху в держапараті України, вище якого нікуди, схоже, отримав Дмитро Гордон, чим і поділився в інтерв'ю Голованову 20 вересня. Зазвичай Гордон бере інтерв'ю, але якщо дає їх, то це варто уваги.

Набагато важливіше дві речі. Якщо Кремль вдруге за два місяці хапається за цю паличку-виручалочку, то це означає, що настрої в ньому не просто похмурі, а сутінкові. Друге, у цієї палички є два кінці і один з них вдарить по Кремлю. Це може виявитися болючіше, ніж доручення шойгу про безглуздий наступ.

Хто такий Сергій Климовський

Сергій Климовський - український історик і блогер, кандидат історичних наук, відомий археолог. Довгий час займався розкопками на території української столиці. Є творцем київського громадського музею "Замкова Гора". У блозі на своїй сторінці у Facebook аналізує питання політики, геополітики, російсько-української війни.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти